Aktualno


 Spremljajte nas na FB

  Varuh pravic živali

Protestno pismo Španskemu veleposlaništvu v zvezi z bikoborbami

Varuh pravic živali je dne 31. maja 2005 veleposlaništvu Kraljevine Španije poslal spodnje protestno pismo v zvezi z bikoborbami in poziv za ukinitev le-teh.


Zadeva: protest zaradi bikoborb s predlogom, da se le-te odpravijo

Spoštovani!

Zastopam Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, Ostrožno pri Ponikvi 26, 3232 Ponikva.

V reviji 7 D (izid 18.5.2005) sem bral članek z naslovom Tekmovanje med človekom in živaljo? V njem je bilo zapisano, da je dr. Christian Sailer vložil proti nekaterim državnikom oz. politikom v Franciji, Španiji oz. EU obtožbo zaradi "pomoči pri nadaljevanju hudih mučenj živali, ogrožanja mladine in posurovelosti družbe zaradi podpiranja javnih grozovitosti in zaradi opustitve za-konskih predpisov in zlorabe pravnega reda".

Branje tožbe, ki jo je napisal dr. Sailer, me je kot varuha pravic živali in seveda tudi kot človeka, presunilo. Nisem vedel, kako barbarsko se v Španiji postopa z biki, ki so namenjeni za bikoborbo. Ni mogoče razumeti, da se človek s tako krutimi metodami loti tako plemenitih živali kot so biki. Ali so ravnanja, ki jih opisuje dr. Sailer v svoji tožbi, kot npr.:
- lomljenje zob brez omame
- zbadanje s topimi iglami v spolovila živali
- polnjenje bikov s kilogrami močnih odvajalnih sredstev
- ribanje očesnih zrkel z vazelino
- udarjanje bikov (20 do 30x) v predel ledvic
- puljenje nohtov na nogah
vredna Kraljevine Španije, za katero sem smatral, da je država, ki spoštuje pravice živali in ščiti nemočna bitja kot so živali pred bestialnostjo ljudi.

V omenjenem članku sem z začudenjem bral, da se teh krutih iger v Salamanci, Madridu in drugje udeležujejo tudi predstavniki Kraljevine Španije, ki naj bi pri tem celo uživali. Če je to res, je vprašanje, ki ga je zastavil dr. Sailer in sicer Kakšni ljudje so to, ki v imenu tradicije ali zaradi svoje kariere podpirajo takšne grozovitosti?, popolnoma na mestu. Tudi sam se pridružujem temu vprašanju in me čudi, da Kraljevina Španija tudi finančno podpira ta grozovita dejanja ali kot pravi dr. Sailer “čarovniški kotel krutosti”.

Spoštovani, bikoborbe so velik in krvav madež na telesu Kraljevine Španije. Bikoborbe niso nič drugega kot barbar-sko mučenje nemočnih živali. Popolnoma se je strinjati z dr. Sailerjem, da gre za početje častihlepnih sadistov, ki se kopljejo v krvi nemočnih živali. V tej peklenski igri sodelujejo sadisti, kruti, strahopetni in pohlepni, ki umirajočega bika še sramotijo, ko mu odrežejo ušesa in moda. Tudi na tribunah ni mnogo bolje. Tudi tam je zbranih mnogo pošasti, ki surovo tulijo ob neizrekljivem trpljenju ubogih živali. Na žalost so med njimi tudi mnogi predstavniki Kraljevine Španije in kot piše dr. Sailer tudi mnogi škofje in župniki, kar je za mnoge presenetljivo. Ravno ti zadnji bi morali takoj zahtevati prepoved bikoborb, saj je Božja zapoved Ne ubijaj popolnoma jasna in so zato vse bikoborbe v nasprotju s to zapovedjo, prav tako so v nasprotju z naukom Jezusa iz Nazareta, ki se je vedno zavzemal za živali.

Spoštovani, kateri predstavnik Kraljevine Španije bi želel biti na mestu bika, ki se je znašel v areni? Ali bi bil to španski kralj ali pa predsednik vlade? Na mestu bika, ki je bil predhodno kruto pripravljen za igro, na mestu bika, ki mu suličarji kavljasta kopja zabodejo v telo in jih pustijo bingljati iz njega, na mestu bika, ki ima v sebi npr. šest kopij v telesu in ob vsem tem neizmerno, zaradi človekovega sadizma, trpi?

Popolnoma se strinjam z dr. Sailerjem, da odgovorni funkcionarji Kraljevine Španije (predsednik vlade in kmetijski minister), ko ne preprečijo teh barbarskih dejanj, pomagajo pri mučenju živali, podpirajo javne grozovitosti ter posurovelost družbe. Še posebej skrb zbujajoče je dejstvo, da se na ta način zelo ogroža tudi mladina.

Spoštovani, bikoborbe so anahronizem in peklensko delo. V tem času nimajo več mesta, saj morata sodoben človek in sodobna država spoštovati življenje vseh živih bitij - ne samo ljudi, temveč tudi živali.

Kot Varuh pravic živali v svojem in v imenu Društva za osvoboditev živali in njihove pravice, ki ga zastopam, odločno nasprotujem bikoborbam. Nobenega razumnega razloga ni, da bi moralo eno samo bitje doživljati tako neizrekljivo trpljenje kot ga doživaljajo biki pri bikoborbi. Enega samega sprejemljivega argumenta ni, ki bi lahko opravičeval barbarsko obnašanje človeka do teh bitij.

Ker ne obstaja, kot že navedeno, niti en sam sprejemljivi argument, ki bi lahko opravičeval barbarsko obnašanje človeka do bikov, predlagam, da pristojni organi Kraljevine Španije sprožijo vse potrebne postopke, da se bikoborbe takoj odpravijo.

Prosim, da me obvestite, kaj bo Kraljevina Španija naredila v zvezi odpravo bikoborb.

Lep pozdrav.

Varuh pravic živali
S tem ne izgubite ničesar, saj sicer ta denar ostane državi
Prispevajte sredstva in pomagajte živalim
Včlanite se v društvo in pomagajte živalim
Naročite se na brezplačne
e-novice društva!

Odjava