Aktualno


 Spremljajte nas na FB

  Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice

Predstavitev ideje brezmesnega dne v Pomurju.

Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, ki želi po vzoru belgijskega Genta doseči, da bi se tudi v kateri od slovenskih občin pričela podobna kampanja, je v petek 4. decembra v bližini Murske Sobote, v prostorih hotela Štrk v Polani organiziralo predstavitev ideje enega vegetarijanskega dne v tednu. V osnovi je bila predstavitev namenjena županom pomurskih občin, predstavnikom šol, zdravstvenim domovom, bolnicam, termam v Pomurju, ki so tudi prejeli vabila, vendar je bil obisk s strani omenjenih ustanov manjši kot bi glede na aktualnost tematike pričakovali. Predstavitve so se poleg simpatizerjev in članov društva udeležili še predstavnice pomurskih term in OŠ Radenci, kar je pohvalno in kaže na visoko ozaveščenost teh ljudi.
Da je tematika resnično aktualna je med drugim dokaz tudi nastop neobičajne dvojice v evropskem parlamentu v četrtek 3. decembra. Svoje moči sta v boju proti podnebnim spremembam združila pop legenda in aktivist za pravice živali Paul McCartney ter predsednik IPCC (Medvladnega odbora za podnebne spremembe) dr. Rajendra Pachauri, ki je zaradi svojega znanstvenega dela na področju podnebnih sprememb v letu 2007 skupaj z Al Gorom prejel Nobelovo nagrado za mir. Govornika četrtkove avdience, ki sta tudi oba vegetarijanca, sta nagovorila evropske poslance in jih pozvala, naj preko različnih akcij spodbujajo ljudi k zmanjševanju uživanja mesa, kar bi pripomoglo k zniževanju emisij toplogrednih plinov. Po mnenju obeh je ta korak nujen, saj je ima živinoreja večji delež izpustov toplogrednih plinov kot celoten promet na planetu. Kot zgled dobre prakse sta omenila tudi belgijsko mesto Gent.
Prav zaradi resnosti problematike povezane z uživanjem mesa, ki ni povezano le z okoljskimi problemi, temveč tudi z zdravstvenimi, etičnimi in problemi svetovne lakote, je predsednik Društva za osvoboditev živali in njihove pravice Stanko Valpatič, udeležence petkove predstavitve med drugim nagovoril tudi z naslednjo izjavo: »Zakaj moramo mi, kot društvo, razlagati ljudem o škodljivih vplivih živinoreje, zakaj mora na primer glasbenik Paul McCartney stati v evropskem parlamentu in politikom razlagati, kako nujno je zmanjšati uničujoče vplive masovne živinoreje? Biti bi moralo ravno obratno, ljudje, ki so v vladah, bi morali nam (državljanom) razložiti, kako naj ravnamo, da bo to dobro za naravo, za živali in za ljudi.«
V nadaljevanju so si obiskovalci srečanja ogledali najprej reportažo iz Genta in dobili osnovno predstavo, kako kampanja vegetarijanskih četrtkov deluje v tem mestu. Sledil je posnetek intervjuja z dr. Lučko Kajfež Bogataj, slovensko klimatologinjo, ki je v svojih odgovorih potrdila, da bi zmanjšanje porabe mesa moralo biti poleg ukrepov zmanjšanja porabe energije in racionalnega obnašanja v prometu eden pomembnejših korakov k zmanjševanju podnebne krize.
Čeprav so podnebne spremembe eno najbolj perečih vprašanj današnje dobe, pa zmanjševanje količin zaužitega mesa nima le pozitivnih posledic za okolje, temveč tudi za naše zdravje. V ta namen je društvo pred kratkim izdalo knjigo z naslovom Vegetarijansko jejmo, se mesu odpovejmo. Gre za prevod knjige, ki so jo napisali štirje nemški zdravniki in daje odgovore na vprašanja povezana z dvomi o tem, ali je vegetarijanstvo zdravo in za koga je primerno. Knjigo je na kratko predstavil mag. Marko Čenčur. Knjigo je označil kot pomemben prispevek k razbijanju kulta o nujnosti mesa v prehrani, ki se ga žal še vedno drži tudi naše ministrstvo za zdravstvo. Povedal je, da je to stališče v popolnem nasprotju z znanstvenimi raziskavami, ki nedvoumno dokazujejo, da je uravnotežena vegetarijanska prehrana zelo primerna za vsa življenjska obdobja od nosečnic in novorojenčkov pa do odraslih, športnikov, fizičnih delavcev in starejše generacije. Knjiga prinaša tudi pregled po posameznih snoveh kot so beljakovine, vitamini, minerali in drugih substancah, katerih vsebnost in ustreznost v brezmesni prehrani se jih večkrat postavlja pod vprašaj. Posebej se je mag. Marko Čenčur posvetil vprašanju vitamina B12 in povedal, da je ta vitamin potrebno prehrani dodajati, kar večkrat velja tudi za ljudi, ki uživajo meso. Dodajani vitamin B12 pa nikakor ni umetno sintetiziran vitamin, ampak ga na povsem naraven način proizvajajo bakterije in ga hrani le dodajamo. V taki obliki je telesu še bolje dostopen kot v mesu, saj je prost in ga telo lažje absorbira. B12, ki ga najdemo v mesu pa je vezan na tkivo mesa, zato mora telo najprej opraviti proces presnove, da dobi prosti B12, česar pa vsak organizem ne zmore. To je tudi razlog za pomanjkanje tega vitamina pri ljudeh, ki meso uživajo.
Da srečanje ne bi izzvenelo le teoretično, so se nekateri člani društva potrudili, da so obiskovalcem pripravili pokušino veganskih jedi. Priložnost smo imeli poskusiti vrsto namazov in pa veganske sarme. Obiskovalci smo bili navdušeni nad polnostjo okusa pripravljenih jedi in veliko nas je bilo mnenja, da je nujno potrebno, da se umetnost priprave tako okusne hrane prek kuharskih delavnic posreduje ljudem, ki jih to zanima. V društvu so obljubili, da se bodo potrudili, da bi organizacija takšnih delavnic stekla v prihodnjem letu.


Uvodni pozdrav in nagovor gostov Stanka Valpatiča


Mag. Marko Čenčur je predstavil knjigo štirih nemških zdravnikov "Vegetarijansko jejmo, se mesu odpovejmo"


Okusne veganske sarme, nad katerimi so bili gostje izredno navdušeni
S tem ne izgubite ničesar, saj sicer ta denar ostane državi
Prispevajte sredstva in pomagajte živalim
Včlanite se v društvo in pomagajte živalim
Naročite se na brezplačne
e-novice društva!

Odjava