Načrt strani| Povezave
Gradimo  živalim  prijazno  Slovenijo
Domača stran
Teme
Varuh pravic živali
Cerkev in živali
Revija
Mediji
Nakup
Akcije in shodi
Živalim prijazna živila
Forum
O društvu
Naročite se na brezplačne
e-novice društva!
  
Odjava

  Forum
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Pregled zasebnih sporočilPregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Veganski recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Vegetarijanstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Schnaider



Pridružen/-a: 04 Okt 2007 20:34
Prispevkov: 84

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 5:54 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sarme iz kislega zelja z bio rženimi kosmiči

Sestavine za število oseb: 4

* bio rženi kosmiči: 160 g
* veliki listi kislega zelja: 8 listov
* čebula: 120 g
* zelenjavna juha (kocka): 0,5 l
* kislo zelje: 200 g
* jabolka: 120 g
* sesekljan peteršilj
* narezan drobnjak
* mleta kumina
* olje za praženje
* sol
* mleti poper


Priprava

Liste kislega zelja prevremo v vreli slani vodi, jih ohladimo in stanjšamo tako, da prirežemo osrednji debeli del lista. Na olju zlatorumeno prepražimo sesekljano čebulo, dodamo ržene kosmiče in jih nekoliko prepražimo, zalijemo z 0,25 l zelenjavne juhe in počasi kuhamo. Dodamo kislo zelje, kumino, sol in poper in dušimo 10 minut. Jabolko olupimo in narežemo na kocke ter ga primešamo kosmičem, dodamo peteršilj in drobnjak in vse skupaj dobro premešamo. Maso porazdelimo po osušenih zeljnih listih, zvijemo sarme, jih položimo v primerno veliko ognjevarno posodo, zalijemo z drugo polovico zelenjavne juhe in v pečici pri 200° C pokrite dušimo 30 minut.

Čas kuhanja: 30 minut
_________________
http://tinasword.weebly.com/
http://www.animalliberationfront.com/
http://www.or-ca.si/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo   Obišči avtorjevo spletno stran
Schnaider



Pridružen/-a: 04 Okt 2007 20:34
Prispevkov: 84

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 6:00 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Testenine s svežimi lisičkami in zelenimi beluši


Sestavine za število oseb: 4

* česen: 2 stroka
* drobno sesekljana čebula: 1 kos
* olivno olje: 1 velika žlica
* poper: 1 ščepec
* sol: 1 ščepec
* sveže lisičke: 20 dag
* testenine: 0,5
* zeleni beluši: 1 zavitek

Priprava

Testenine skuhamo v slanem kropu al dente. Medtem ko se testenine kuhajo, pripravimo zelenjavo. V kozici na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo sveže lisičke, paradižnik in zelene beluše, ki smo jih prej na spodnjem koncu odrezali, olupili in zrezali na tri dele, ter strt česen. Na hitro posotiramo, solimo in popramo. Kuhane testenine odcedimo in dodamo zelenjavi. Vse skupaj dobro premešamo. Gotove testenine razdelimo na štiri krožnike in čez njih po želji naribamo svež parmezan, svež ovčji ali kozji sir.
_________________
http://tinasword.weebly.com/
http://www.animalliberationfront.com/
http://www.or-ca.si/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo   Obišči avtorjevo spletno stran
katja_t_1980



Pridružen/-a: 24 Mar 2008 15:04
Prispevkov: 31

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 11, 2008 11:33 pm    Naslov sporočila: martinova pojedina Odgovori s citatom

Rdeče zelje, sojini zrezki v omaki in mlinci

Za 2 os. potrebujemo:
300g rdečega zelja
6 suhih kosov (zrezkov) iz soje
cca. 300 g mlincev (lahko tudi manj, ker so nasitni)
sol, čebula v prahu, česen v prahu, začimba za piščanca na žaru (ki vsebuje tudi sol) kocka za omako (če ne dobimo veganske, lahko naredimo omako iz moke, vode, soli in začimb po želji)
rastlinsko olje

Rdeče zelje narežemo na 'rezance' in ga pokuhamo v vodi, v katero dodamo sol in čebulo v prahu. Kuhamo, dokler se ne zmehča. Vodo povsem povremo in previdno mešamo, da se na koncu ne prime na dno. Med kuhanjem zelja sojine zrezke namočimo v toplo vodo, ki smo ji dodali česen in čebulo v prahu. Namakamo cca. 20 minut, nato jih popečemo na teflonki na malo olja. Med pečenjem jih potresemo z začimbo za piščanca na žaru. Nato po navodilih iz kocke ali sami iz naštetih sestavin pripravimo omako. Polijemo jo po zrezkih.
Mlince nadrobimo v skledo in jih prelijemo s slanim kropom ter pustimo cca. 10 minutk. Nato jih odcedimo in ponudimo.

Zraven lahko ponudimo vino. Otrokom in tistim, ki se izogibajo alkohola pa mošt ali jabolčni sok.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
katja_t_1980



Pridružen/-a: 24 Mar 2008 15:04
Prispevkov: 31

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2009 7:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[b]TOFU CHOP SUI[/b]

Za 2 osebi potrebujemo:
1 zavitek čvrstega tofuja
pest oluščenih neslanih arašidov
1 majhno čebulo
1 majhno rdečo/zeleno papriko
pol konzerve slanih šampinjonov ali posušene šiitake
1 korenček
svetla sojina omaka
riž, ki se ne razkuha
1 žlico čebule v prahu

V posodo damo riž (2 dcl bi moralo zadostovati za 2 os.) in ga skuhamo. Tofu narežemo na tanke rezine in mariniramo vsaj pol ure v sojini omaki, ki smo ji dodali čebulo v prahu. Medtem na tanke lističe narežemo korenje, na majhne palčke pa papriko in čebulo. Če imamo posušene gobe, jih namočimo v vodo. Na malo olja popražimo čebulo in arašide, dodamo korenček in papriko. Nazadnje odcedimo tofu in gobe ter jih prav tako prepražimo. Sojino omako, v kateri smo marinirali tofu, prihranimo in na koncu z njo zalijemo jed. Na krožnikih naredimo 'posteljico' iz riža in naložimo nanjo zelenjavno mešanico s tofujem.


Nazadnje urejal/a katja_t_1980 Tor Mar 09, 2010 9:55 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Tammara



Pridružen/-a: 13 Mar 2009 16:18
Prispevkov: 3
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2009 12:01 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DUŠENO SLADKO ZELJE S TESTENIMI KRPICAMI

Potrebuješ:
- 1 glava svežega zelja
- 2 žlici olivnega olja
-20-25 g moke (po potrebi..)
- 1 čebulo
- sol,poper,vodo (ali juho-za zalivanje)
- nadomestek za 2 jajci ( če nisi vegan, pa seveda uporabiš jajce..)

Priprava:
Na olivnem olju prepražiš drobno sesekljano čebulo. Zelju očistiš kocen,ga naribaš in dodaš čebuli. Šoliš in popraš po ukusu, nato pa dušiš,dokler se zelje ne zmehča. Če je potrebno,ga občasno zaliješ z vodo ali juho. Iz 2 jajc (ali nadomestka),ščepca soli,moke in vode zmesimo trdo testo (podobno kot za ribano kašo). Zavremo slan krop, nato pa od testa trgamo manjše koščke in jih oblikujemo v krpice,velike približno za kovanec 50centov.(lahko tudi 20 Wink ).Krpice kuhamo 15 minut na zmernem olju, nato jih odcedimo in dobro speremo. Dodamo jih že do konca dušenemu zelju, malo premešamo in serviramo.
-----------------------------------------------------------

Me pa zanima tole z jajci.. nekdo je napisal, da jih preprosto izpusti.
Kako potem narediš testo, če samo izpustiš jajca,brez "nadomestkov"?
_________________
Be someone-- don*t kill
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo   Obišči avtorjevo spletno stran
rave_angel



Pridružen/-a: 11 Dec 2008 9:50
Prispevkov: 162
Kraj: Amsterdam

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2009 12:18 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tammara je napisal/a:

- nadomestek za 2 jajci ( če nisi vegan, pa seveda uporabiš jajce..)

kaj je nadomestek za jajca?
_________________
Pardon me, but you have obviously mistaken me for someone who gives a damn...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Tammara



Pridružen/-a: 13 Mar 2009 16:18
Prispevkov: 3
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2009 4:24 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nadomestek se imenuje "No egg" , kupi se pa baje v vseh bolje založenih trgovinah in trgovinah z zdravo prehrano Wink
_________________
Be someone-- don*t kill
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo   Obišči avtorjevo spletno stran
katja_t_1980



Pridružen/-a: 24 Mar 2008 15:04
Prispevkov: 31

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 30, 2010 1:31 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[b]SOJIN GOLAŽ[/b]

za 4 osebe:
100 g posušenih sojinih kock (velikih cca. 1x1 cm)
1 velika čebula
3 žlice paradižnikove mezge
3 žlice sladke paprike v prahu
lovorov list
2 žlici moke
2 žlici vegete (še bolje: 3 žlice mešanice posušene zdrobljene zelenjave in soli)
sol
olje
voda

Sojine kocke damo v cca. 1 liter vrele vode, začinimo z vegeto in pustimo vreti 5 minut. Medtem sesekljamo čebulo in jo na 3 žlicah olja prepražimo na ponvi. Prepraženo čebulo stresemo k pokuhanim kockam, dodamo paradižnikovo mezgo, sladko papriko, lovorov list in zalijemo s toliko vode, da kocke plavajo. Kuhamo 10 minut in dosolimo, če ni dovolj slano. V manjšem loncu zavremo 1,5 dl vode in gladko vmešamo 2 žlici moke. Vlijemo v golaž in kuhamo še nekaj minut. Vmes mešamo, da se zgosti brez grudic. Če želimo redkejši golaž, ne vmešamo vode z moko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Lainy



Pridružen/-a: 15 Feb 2010 16:57
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2010 5:13 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

VEGANSKI MARMORNI KOLAČ/ TORTA

1 lonček = 150g

Potrebujemo:
4 lončke RASTLINSKEGA NAPITKA
2 jušni žlici JABOLČNEGA KISA
2 in 1/4 lončka SLADKORJA
1 lonček OLJA (sončnično, oljivno,...)
1 žlička VANILIJE (poljubno ali v prahu ali ekstraktu)
4 lončke BELE MOKE (po možnosti bio)
2 žlički pecilnega praška
2 žlički sode bikarbone
1 žličko soli
1/2 lončka KAKAVA V PRAHU( po možnosti nesladkanega)

Od tu dalje je vse odvisno od posameznika, kako se loti priprave. Namreč sama najprej sestavine razpolovim in naredim najprej svetlo- vanilijevo 'filo', nato pa se lotm še kakavove. Da poudarim- vse sestavine sta pri obeh filah enaki, razlika je le v kakavu. Nato svetlo preložim v pekač poljubne oblike, zmešam skupaj še temno in jo nato zlijem na svetlo. Z nožem malo premešam, da dobim tisti marmorni izgled. nato pa hitro v pečico za kakšnih 40-50 minut. najraje pečem pri 150 stopinjah, da se skorjica ne zasuši preveč. Po koncu pečenja, z nožem preverim notranjost in če izvlečem ven čist nož, je kolaček pečen. Pustim ga ohladiti v ugasneni pečici.

Pa dober tek, ker recept je res zelo dober poleg tega pa zelo enostaven in ne kliče po nobenih nobel ali dragih sestavinah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Mateja



Pridružen/-a: 22 Jan 2009 22:02
Prispevkov: 100
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 15, 2010 9:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da malo obnovim temo....sedaj imate sigurno vsi že kakšen "frišen" recept. Very Happy

VEGANSKE PALAČINKE
"splošna" navodila za veganske palačinke.

Osnovne sestavine:
-moka (skoraj ni važno katera)
-voda
-sol

Za okus in barvo:
Cimet, ingver, sladkor, vanilin sladkor, bezeg, bio limonina lupina (nikakor ne limonin sok, ker boste imeli težave s peko!),...

Za bolj "rahle" palačinke:
Rastlinsko mleko, radenska (ali kar koli z mehurčki), pecilni prašek, vinski kamen,...

Priprava:
Zmešaš sestavine po želji, pustiš maso stati vsaj pol ure, po potrebi zgostiš/redčiš in pečeš na dobro segreti ponvi. Very Happy

Po tem sistemu je šlo lansko leto okoli 1000 palačink "v promet" (pikniki...). Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Mateja



Pridružen/-a: 22 Jan 2009 22:02
Prispevkov: 100
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2010 4:33 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Recepti iz vegetarijanskih piknikov:


Krekerji

30 dag polnovredne moke
10 dag margarine, lahko tudi kokosova mast
1 žllica soli/ sladkor
1/8 l vode ali po potrebi

Po želji razni dodatki kot sezam, lan, začimbe...
Vse skupaj dobro zamesimo, da dobimo gladko testo, pustimo počivati eno uro.
Na pomokani podlagi razvaljamo in poljubno režemo, pečemo 10-15 min.


VEGE TORTA

1.5 skodelice naribanih jabolk
1 skodelica zdroba (pira, proso..)
1 skodelica mletih lešnikov
0.5 skodelic ovsenega mleka
1 žlico olja
1 skodelica sladkorja ali rozin/brusnic, marelic-suhe
pecilni/vinski kamen
100g jedilne čokolade

Suho sadje namočimo in dodamo ščepec soli.
Vse sestavine zmešamo in spečemo v modelu za torto (uporabimo peki papir).
Pečemo 45-60min na 180C.
Pečeno in ohlajeno prelijemo s čokoladno glazuro.


Pita s sadjem


150 g pirine moke
2 žlici sladkorja
125 g margarina ali kokosova mast
sok 1/2 limone
1/2 pecilni
vanilin sladkor
sadje
puding+tekočina (sok, mleko)

Moko, sladkor, margarino, limono in pecilni vgnetemo in pustimo počivati vsaj pol ure.
Tanko in prebodeno testo pečemo 10 min. Nato nanj posujemo sezonsko sadje, sladkor in mandeljne po okusu.
Pito polijemo s pudingom skuhanim na sadnem soku in po želji okrasimo.


Jabolčni zavitek

Testo:
moka, olje, topla voda, noževa konica kurkume

Nadev:
naribana jabolka, IBIneza, trsni sladkor, vanilin, cimet

Gladko umesiš testo, ki naj počiva 1 uro. Testo tanko razvaljaš,
namažeš z IBInezo, potreseš z jabolki do polovice testa in dodaš sladkor,
vanilin, ter cimet. Zviješ in pečeš približno 40 min na 200C.

Se nadaljuje...


Nazadnje urejal/a Mateja Pet Nov 26, 2010 6:23 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Mateja



Pridružen/-a: 22 Jan 2009 22:02
Prispevkov: 100
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 04, 2010 2:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kvinoja z zelenjavo

Za 4 ljudi:
-2 bučki
-2 paradižnika
-2 velika korenčka
-150g kvinoje
-peteršil
-veganka (ali kakšna druga "naravna vegeta")
-česen in čebula

Vso zelenjavo narežete. Česen in čebulo popražite na olju, dodate zelenjavo (najprej tisto ki se kuha najdlje), zalijete z vodo, posolite ali dodate veganko. Ko je zelenjava skuhana skoraj do mehkega dodate kvinojo (prej jo morate oprati ali namakati čez noč), dolijete vodo po potrebi, pozor razmerje kvinoja:voda je 1:2. Kuhate približno 10-15 minut in vmes parkrat premešate. Jed pustite še par minut stati, da kvinoja popije morebitno odvečno vodo.
Končano! Very Happy

Glede na sezono lahko uporabite katerokoli zelenjavo npr, zelje, malancane, por, kolerabo, mlado čebulo, drobnjak itd.. Priprava je zelo enostavna. Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Mateja



Pridružen/-a: 22 Jan 2009 22:02
Prispevkov: 100
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 18, 2010 2:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če komu zmanka receptov:
http://veganinsi.blogspot.com
http://veggeblog.blogspot.com/
http://designvegan.wordpress.com/
http://veganskigurman.wordpress.com/
http://vegan.blogspot.si/
http://zivljenjejelepo.wordpress.com/
http://www.presno.si/
http://marinesinepresnejedi.blogspot.com/
http://blog.fatfreevegan.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Barbara



Pridružen/-a: 08 Avg 2011 23:54
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 08, 2011 11:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

še kar nekaj receptov je tudi na http://www.vegeponedeljek.si/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Vegetarijanstvo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.18 par HEDONISM