Načrt strani| Povezave
Gradimo  živalim  prijazno  Slovenijo
Domača stran
Teme
Varuh pravic živali
Cerkev in živali
Revija
Mediji
Nakup
Akcije in shodi
Živalim prijazna živila
Forum
O društvu
Naročite se na brezplačne
e-novice društva!
  
Odjava

  Forum
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Pregled zasebnih sporočilPregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Veganski recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Vegetarijanstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kotko



Pridružen/-a: 22 Mar 2007 20:38
Prispevkov: 104
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2007 6:17 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

GOBE Z ''JAJČKO''

- gobe, več vrst
- čebula
- sveži tofu
- drobtine
- peteršilj, jušna začimba, poper, sol, kurkuma
- olje

Čebulo sesekljamo na kocke, gobe očistimo in narežemo, v ponvi segrejemo olje in ''posteklenimo'' čebulo, dodamo gobe in jih prepražimo, dodamo sveži tofu, ki ga dobro razmešamo z gobami, dodamo začimbe in po potrebi drobtine, toliko da se masa malo poveže in popijejo odvečno tekočino.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
pikapoka
Moderator


Pridružen/-a: 14 Mar 2007 8:49
Prispevkov: 332
Kraj: vransko

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2007 9:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super, kotko, hvala za aktualen recept! Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
pikapoka
Moderator


Pridružen/-a: 14 Mar 2007 8:49
Prispevkov: 332
Kraj: vransko

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 03, 2007 7:17 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Že dolgo nismo ničesar skuhali... Very Happy

Ker sem danes prvič! pripravila "slovensko narodno jed" joto in ker je bila zares odlična, moram podeliti recept:


JOTA


Skuhala sem kakšen liter fižola in posebej en večji lonec kislega na rezance naribanega zelja. Oboje sem samo solila, fižolu pa sem dodala tudi nekaj celega zelenega popra.

Potem sem posebej prepražila 2 srednje veliki čebuli, 3 stroke česna, domačo paradižnikovo omako (lahko je tudi mezga), poprašila z moko in zalila z vodo od kuhanega fižola in zelja. Malo pokuhala, solila, poprala in dodala narezano prekajeno sejtanovo klobasico in polovico kosa prekajenega tofuja. Nato sem dodala kuhano zelje in fižol in še malo po kuhala /15 min/.

Poleg pa sem naredila krompir v kosih, zabeljen s čebulno zaseko in kokosovo maščobo. Razz Njam! Res je bilo odlično.

Potem se nama je pa zluštalo še nekaj sladkega in sem naredila še palačinke. Tako sem bila v kuhinji kake 3 ure... Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Manja



Pridružen/-a: 12 Jan 2008 16:12
Prispevkov: 3
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 4:19 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

glih dons sm delala veganske mafine..
pa morm priznat..prvo sm bla mal u dvomih zrd testa..ampak nakoncu oz. zdle ( Razz ) je pa zlo dobr.. x3
sm se jih mal preveč najedla.. xD
no d začnem:

Vegan Muffins:
-3 zrele banane (bolj k so zrele, boljša je skorja)
-1/4 skodelice olja ali stopljene margarine
-2 skodelici moke
-1 čajna žlička soli
-1 čajna žlička pecilnega praška ali sode bikarbone

...uzamš mejhn lonc, stlašč banane al pa jih trgaš na mejhne koščke,
dodaš olje/margarino in sladkor. Dobro zmiksaš...

...zmešaš moko, sol, pecilni prašk/sodo bikarbono in dodaš mešanico od banane.
Mešaj dokler se zmes preliva...

pečš pa na 180°C približno 20 minut..

..če bo s testom kei težau d bo preveč gosto (kar tudi rata, ampak je tko prou) lahko
tudi dodate malo vode ali sojinga mleka..lahko tudi navadno mleko.

PA DOBR TEK. Very Happy
_________________
Manja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Manja



Pridružen/-a: 12 Jan 2008 16:12
Prispevkov: 3
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 4:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mmm..tuki mam pa tut en recept za veganske klasične palačinke. Razz Razz

Klasične palačinke:
-1 skodelica nebeljene splošno univerzalne moke
-1 velka žlica sladkorja
-2 velki žlici sode bikarbone ali pa pecilnega praška
-1/8 čajne žličke soli
-1 skodelica sojinega mleka
-2 velki žlici vegetarijanskega/rastlinskega olja

...združi moko, sladkor, sodo bikarbono/pecilni prašek in sol, zmešaj.
Dodaj sojino mleko in olje in z vilico mešaj,
združi le, da je zmes gladka.
Nalij steklenico zmesi na vročo ponovico.
Ko se pojavijo mehurčki na sredini palačinke, obrni.
Peči še 2 minuti.

DOBR TEK. Wink
_________________
Manja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Manja



Pridružen/-a: 12 Jan 2008 16:12
Prispevkov: 3
Kraj: Litija

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 12, 2008 4:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

še recept za
črn kruh:
-2 skodelici sojinega mleka
-2 veliki žlici kisa
-4 skodelice pšenične moke
-2 skodelici splošno univerzalne moke
-2 čajni žlički margarine (na sobni temperaturi)
-1 1/2 čajni žlički soli
-1 1/2 čajni žlički sode bikarbone ali pecilnega praška

...v loncu združi sojino mleko in kis, daj vstran...
...Skupaj zmešaj moki. S prsti drgni margarino v moko, da ustvariš
drobljivo mešanico. Dodaj sol in sodo bikarbono/pecilni prašek.
Naredi luknjo v moki in dodaj mešanico soje, mešaš neprestano,
vzami si čas.
Ko je testo narejeno pusti 30 minut in pokrij s kuhinjskim prtom.
...z dlanjo poravnaj v 1 1/2 inch debelo testo (zmerite z palcom, en palec je 1 inch), z nožem naredi križ na sredini testa.

Peči 25 minut pri 218°C,
zmanšaj na 176°C in peči 15 minut.
Če je skorja pretrda pokrij z vlažno čajno cunjo.

DOBR TEK. Idea
_________________
Manja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Lola



Pridružen/-a: 18 Apr 2007 19:02
Prispevkov: 45

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 01, 2008 2:11 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem pa danes naredila chilli con "vegetale". To je krasno kosilo, z minimalno truda in en dva tri narejeno.
Naredi se pa takole:
1. Na olivnem olju prepražiš čebulo, nato papriko (zeleno in rdečo, kar malo večji koščki), korenček narezan na kockice in česen.
2. Dodaš drobljenec. Malo popražiš in dodaš eno konzervo koruze, eno konzervo rdečega fižola, eno konzervo pelatov, jaz sem dodala še en posušen čili in posušen paradižnik. Začiniš z lovorjem, soljo in kar ti paše od začimb.
3. Pokuhaš in to je to.

Zraven se je kruh (jaz sem ga celo sama danes spekla). Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
PK



Pridružen/-a: 07 Mar 2008 11:41
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 11:43 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nemo je napisal/a:
Njam, kakšne dobrote.
No, meni osebno najboljša veganska jed je Falafel. Žal ga pri nas ne dobiš, jaz sem ga jedel v ZDA ali Nemčijo.



V Ljubljani na Trubarjevi imajo super falafel!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
PK



Pridružen/-a: 07 Mar 2008 11:41
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 07, 2008 12:03 pm    Naslov sporočila: Paprike, polnjene s črnim fižolom in quino-o Odgovori s citatom

Paprike, polnjene s črnim fižolom in quino-o

Potrebuješ:
2 žlici olivnega olja
1 srednje velika čebula (fino nasekljana)
3 stroke česna (fino nasekljanega)
150g gob (recimo šampinjonov)
1 žlica čilija v prahu
1 čajna žlička soli
425g paradižnikove mezge
3 žlice vode
75g quino-e
4 velike rdeče paprike
400g črnega fižola iz konzerve (odcedi in spreri z vodo)
1 čajna žlička javorjevega sirupa
sveži koriander za povrh


Postopek:
Popraži čebulo na olivnem olju (3-5min). Dodaj česen in gobe in še malo praži (5min), dokler gobe ne sprostijo tekočine in se skrčijo. Vmešaj čili in sol. Dodaj quinoa-o in 250g paradižnikove mezge (ostalo prihrani za kasneje), dodaj vodo. Dobro premešaj, pokrij in zmanjšaj ogenj. Duši okoli 20min, vmes enkrat pomešaj.

Medtem, segrej pečico na 180ºC in pripravi paprike:
Segrej vodo v velikem loncu. Paprikam odstrani pecelj ter semena, ter jih v vreli vodi 5 min kuhaj. Nato jih dobro odcedi.

Nazaj k naši ponvi, ugasni ogenj, dodaj javorjev sirup ter črn fižol, ter dobro premešaj. Z zmesjo nadevaj paprike ter jih postavi pokončno na pekač (to zna biti problem, jaz si pomagam tako, da uporabim manjši pekaš z višjim robom, tako druga drugo podpirajo in stojijo pokonci). Po vrhu vsake paprike daj malo mezge, ki si jo prihranil/a.
Peci 15 min, nato vzemi iz pečice ter pred serviranjem dodaj na vrh koriander.
Dobre so tudi hladne.

Recept je iz knjige Vegan with a vengeance. Ta knjiga vsebuje res super recepte, do sedaj je vse, kar sem preizkusila, izpadlo fantastično!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
pikapoka
Moderator


Pridružen/-a: 14 Mar 2007 8:49
Prispevkov: 332
Kraj: vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 20, 2008 5:58 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spet je aktualen čemaž.

Čemaževi štruklji


1/4 kg bele mehke moke
2 dag ojla
sol
1,5 dl mlačne vode

Iz sestavin ugnetemo testo ter ga pokrijemo z narobe obrnejno skledo in pustimo počivat pol ure. Med tem časom pripravimo nadev iz:

25 dag tofuja
1 lonček sesekljanega čemaža
3 žlice olivnega olja
sol, poper
drobtine

Testo razvaljamo, kolikor se da na tanko, ga namažemo z nadevom, zrolamo in zavijemo v moker in ožet kuhinjski serviet ter damo kuhat v osoljen krop. Kuha naj se pol ure, nato ga odcedimo in razrežemo na 2 prsta široke kose.

Zraven ponudimo kakšno pasiarno zelenjavno omako, npr. grahovo in solato.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
pikapoka
Moderator


Pridružen/-a: 14 Mar 2007 8:49
Prispevkov: 332
Kraj: vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 20, 2008 6:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Panqueca ala Catia
(ali Catijine polnjene palačinke)

1 kozarec moke
1/2 kozarca pšeničnih otrobov v kosmičih
kanček olja
sol
10g pecilnega praška
kozarec ali dva vode ali sojinega mleka (po občutku)

Iz zmesi spečemo palačinke, ki jih nadevamo z na hitro popraženo zelenjavno maso iz:

dveh naribanih cukinijev
polovice rdeče paprike
sojinih kosmičev
kurkume + karija(po okusu),
sol + poper.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
pikapoka
Moderator


Pridružen/-a: 14 Mar 2007 8:49
Prispevkov: 332
Kraj: vransko

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 28, 2008 10:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še en sezonski recept s čemažem:

potrebujemo dve pesti svežega sesekljanega čemaža, eno skodelico kuhanega riža in skodelico kuhanega sojinega granulata, provansalska zelišča in zeliščno olivno olje. Vse sestavine zmešamo in namažemo kot nadev na testo za pico.

Zrolamo in spečemo v pečici. Serviramo s prelivom ovsene smetane, kečapa, kajenskega popra in drobno ribanega trdega sojinega sira. Zraven pa obvezno zelena solata.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
khurde



Pridružen/-a: 06 Avg 2008 8:57
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 9:53 am    Naslov sporočila: Jajca Odgovori s citatom

Da ne bom odpirala nove teme ...

S čim zamenjujete jajca v receptih? Jaz jih pri npr. palačinkah preprosto spuščam, pri nekaterih pecivih/biskvitih tudi in uspe, paniram s čičerikino moko in vodo, kaj pa pri npr. potici? Sem jih enkrat samo spustila, pa ni bila preveč rahla. A poznate mogoče kakšno dobro knjigo o veganskih pecivih? Ker so knjižnice v moji okolici na žalost precej skope s knjigami na to tematiko (najde se samo kakšno vege kuharico z jajci).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
PK



Pridružen/-a: 07 Mar 2008 11:41
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 10, 2008 11:22 am    Naslov sporočila: Re: Jajca Odgovori s citatom

khurde je napisal/a:

S čim zamenjujete jajca v receptih?

Odvisno od tega, kaj pečeš, se lahko uporabijo različni substituti: sluz lanenih semen, tofu, zmečkane banane, nadomestilo za jajca (kupis v specializirani trgovini) ...
Tukaj piše več o tem in je tudi vse razloženo:
http://www.theppk.com/veganbaking.html
Knjige so pri nas bolj redke, na internetu se pa dosti najde, samo malo moras pogooglat Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
pikapoka
Moderator


Pridružen/-a: 14 Mar 2007 8:49
Prispevkov: 332
Kraj: vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 23, 2008 8:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Khurde: tule poglej, pod "kuharski kotiček". Pa še kup dobrih veganskih receptov je tam:
http://kid.kibla.org/~marjan/vegan/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Vegetarijanstvo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.18 par HEDONISM