Načrt strani| Povezave
Gradimo  živalim  prijazno  Slovenijo
Domača stran
Teme
Varuh pravic živali
Cerkev in živali
Revija
Mediji
Nakup
Akcije in shodi
Živalim prijazna živila
Forum
O društvu
Naročite se na brezplačne
e-novice društva!
  
Odjava

  Forum
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Pregled zasebnih sporočilPregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Veganski recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Vegetarijanstvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pikapoka
Moderator


Pridružen/-a: 14 Mar 2007 8:49
Prispevkov: 332
Kraj: vransko

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 17, 2007 11:29 pm    Naslov sporočila: Veganski recepti Odgovori s citatom

Tukaj objavljajmo preizkušene recepte za jedi brez sestavin živalskega izvora.


__________________________________
Tri moje priljubljene jedi za ta letni čas:


ZELENE BUNKICE V PEČICI (narastek z brstičnim ohrovtom):

Potrebujemo: bunkice brstičnega ohrovta (kar z vrta), pol čebule, olivno olje, malo moke, jušno začimbo, drobtine, sojin sir.

V vrelo osoljeno vodo stresemo bunkice in jih kuhamo kakšnih 15 min, tako da ostanejo še čvrste. Medtem nasekljamo čebulo in jo prepražimo na olivnem olju, dodamo 2 žlici moke, popražimo, zalijemo z vodo ter dodamo jušno začimbo (zelenjavno kocko ali sipno jušno začimbo) in ščepec muškatnega oreščka.
Kuhane ohrovtove kroglice odcedimo, vendar prihranimo malce vode od kuhanja. Ko se čebulna omaka pokuha, ji dodamo še kakšen dl vode, v kateri se je kuhal ohrovt in še trenutek pokuhamo.
Nato v pomaščen pekač naložimo bunkice, povrhu prelijemo čebulno omako, posujemo dve žlici drobtin in naribamo sojin sir. Položimo v predhodno ogreto pečico in pečemo na 180 stopinjah kakšnih 15 minut.
Zraven ponudimo pire krompir in regratovo solato s krompirjem in čemažem.



LEČINA ENOLONČNICA

Potrebujemo: suho rdečo lečo, olivno olje, čebulo, česen, sušeno papriko ali sladko papriko v prahu, začimbe po okusu, dimljen tofu, peteršilj ali bazilika, po želji kajenski poper.

Na olju preražimo čebulo, postopoma dodamo papriko, lečo, sol, poper in začimbe. Popražimo. Dodamo še na drobne koščke narezan tofu in zalijemo z vodo. Kuhamo približno dvajset minut, toliko da je leča kuhana - vmes po potrebi dolijemo vodo. Jed posujemo s sesekljanim peteršiljem ali baziliko. Zraven se prileže kruh in motovilcec.




GRAHOVA POMAKA Z GLUHIMI ŠTRUKLJI

Potrebujemo: zamrznjen grah, sončnično olje, čebulo, indijske začimbe (kari je obvezen, ostalo po okusu: fengerik, garam masala, kalonji, kurkuma, asafetida..) ter za štruklje: moka, kvas, olje, voda, sladkor, sol.

Njaprej zamesimo krušno testo in ga damo vzhajat.
Grah do mehkega skuhamo, odcedimo, vodo prihranimo. Na sončničnem olju prepražimo čebulo, dodamo grah in začimbe, popražimo, nato zalijemo z vodo, v kateri se je kuhal grah. Pokrijemo in počasi kuhamo.
Medtem testo razvaljamo na po 2 cm debele svaljke in jih skuhamo nad paro (s pomočjo kovinske mrežice ali krpe). Kuhamo jih okrog 10 minut. Svaljke narežemo na kolobarčke.
Grahovo prilogo odstavimo z ognja, jo spasiramo s paličnim mešalnikom in naložimo v skledice, vanjo pomakamo štrukeljčke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Alice



Pridružen/-a: 28 Jan 2007 13:26
Prispevkov: 475
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 18, 2007 9:14 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oooo supeeer... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Mejim na veganstvo in sem res vvesela tele teme..supeeer Very Happy
_________________
I will never understand people! They are the worst!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ingrid*



Pridružen/-a: 19 Mar 2007 11:34
Prispevkov: 16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 19, 2007 9:21 pm    Naslov sporočila: Veganska majoneza Odgovori s citatom

VEGANSKA MOJONEZA

1/2 skodelice (sojinega mleka), 500 ml olivnega olja, limonin sok, jabolčni kis, sol

S paličnim mešalnikom zmešamo (sojino) mleko s tem, da počasi dodajamo olivno olje, na koncu dodamo limonin sok, jabolčni kis in sol.

Variacije:
1) Majoneza s curryem: dodamo eno žličko currya preden zmiksamo.
2) Majoneza s kaprami: dodamo eno žličko kaper, žličko rumene gorčice v prahu, peteršilj in baziliko.
3) Z gorčico: bazi majoneze dodamo 30 gr. Rumene gorčice v prahu, žličko rjavega sladkorja, ščepec klinčkov v prahu in dve žlički jabolčnega kisa.


Nazadnje urejal/a ingrid* Sob Mar 24, 2007 1:03 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
sayang



Pridružen/-a: 20 Mar 2007 12:22
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 20, 2007 12:40 pm    Naslov sporočila: Grška lečna juha Odgovori s citatom

GRŠKA LEČNA JUHA

Zdravo... primeren recept za vse letne čase je preprosta, a okusna grška juha iz zelene ali rjave leče. Količine bi zadosotvale za 4 osebe. Kot dodatek se lahko k jedi tradicionalno ponudijo na olivnem olju prepražene kocke belega kruha.

Sestavine:
skodelica oprane zelene ali rjave leče (če je rjava, se bo kuhala dlje kot zelena)
polovica velike čebule ali ena srednja - sesekljana
olivno olje
2 srednje velika paradižnika (izogibajte se tistih brezokusnih iz supermarketov iz intenzivne pridelave) ali primerna količina ekološko pridelanega paradižnika iz konzerve (pribl. 300 g) - na kocke narezan
lovorov list
polovica ali cel plod majhnega čilija
poper

1. V ponvi segrejemo olivno olje. Dodamo sesekljano čebulo in dušimo na srednjem ognju (pribl. 3 - 5 min.), da se zmehča. Večkrat premešamo.

2. Zatem dodamo kocke svežega paradižnika ali tistega iz konzerve. Počakamo, da svež 'spusti sok'

3. Dolijemo liter hladne vode - lahko tudi več, če želimo bolj redko juho. Ko voda zavre, dodamo lečo.

4. V lonec vržemo še lovorov list in čili. Oboje po kuhanju odstranimo. Popramo.

Juha je kuhana, ko je leča dovolj zmehčana, da ne moti. Gre za enega najbolj okusnih in preprostih ter zdravih vege receptov za juhe, zato jo priporočam v vsakem letnem času.


Nazadnje urejal/a sayang Sre Apr 18, 2007 2:27 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Nemo



Pridružen/-a: 16 Mar 2007 0:01
Prispevkov: 276
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2007 5:01 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Njam, kakšne dobrote.
No, meni osebno najboljša veganska jed je Falafel. Žal ga pri nas ne dobiš, jaz sem ga jedel v ZDA ali Nemčijo.
No, na žalost pa nimam recepta in nisem se še spravi te zadeve narediti, vendar je v osnovi takole:
Čičerka se skuha (lahko vzameš konzervirano) ter zmiksa v mikserju z česnom, čebulo, koriandrom, da nastane malo bolj groba pasta. Potem iz tega narediš kroglice, ki jih ocvreš v vrelem olju.
Potem kroglice daš v žepke, narejene iz neke vrste lepinje, notri pa daš poleg kroglic še narezano čebulo, paradižnik, solato in tahini omako (mleta pražena sezamova semena pomešana z olivnim oljem). Po želji lahko dodaš tudi kakšno "hot" omakco (lahko jo zamešaš že v tahini)

Precej nasitna in kalorična zadeva, ampak fuuul dobra.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ingrid*



Pridružen/-a: 19 Mar 2007 11:34
Prispevkov: 16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2007 8:56 pm    Naslov sporočila: Samosa - zelenjavni žepki Odgovori s citatom

SAMOSE - ZELENJAVNI ŽEPKI

iz
400 g moke
1/2; žličke soli
100 g olja in
150 ml hladne vode
vmesimo testo, ki se ne sme lepiti na prste.
Na
4 žlicah olja
popražimo najprej
1 žličko kumine
1/4; žličke asafetide (ali česna)
dodamo na drobno narezano zelenjavo
(2 ali 3 srednje veliki krompirji
1/2; cvetače,
200 g graha), pražimo nekaj minut, nato dodamo
1/2; žličke nastrganega svežega ingverja
1 žličko kurkume
1/2; žličke zmletega koriandra
1/4; žličke zmletih klinčkov
1/2; žličke zmletega cimeta
2 žlički soli. dodamo 2 žlici vode in kuhamo približno 15 min.
ko se nadev ohladi , iz testa oblikujemo 10 kroglic in jih razvaljamo v krog s premerom 15 cm. prerežemo ga na pol in vsakemu polkrogu navlažimo polovico ravnega roba in združimo, da dobimo tulec in ga napolnimo z nadevom in zapremo (lahko si pomagamo z vilicami oz. se prepustimo domišljiji...), enako storimo s preostalimi 20-imi polovicami...
lahko jih scvremo v srednje vročem olju 10 - 15 min ali pa jih spečemo v pečici pri 180˙,30 min, v tem primeru pa jih prej premažemo z oljem.


Nazadnje urejal/a ingrid* Sob Mar 24, 2007 1:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ingrid*



Pridružen/-a: 19 Mar 2007 11:34
Prispevkov: 16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2007 9:22 pm    Naslov sporočila: veganska halava (sladica iz pšeničnega zdroba) Odgovori s citatom


VEGANSKA HALAVA - SLADICA IZ PŠENIČNEGA ZDROBA


625 ml vode (ali sojinega mleka),
310 ml sladkorja in
50 g rozin premešamo in zavremo, medtem
150 g kokosove masti (ali približno 100 ml sončničnega olja) razstopimo na nizkem ognju in pražimo s
310 ml pšeničnega zdroba tako, da neprestano mešamo, dokler zdrob ne dobi dobre arome (približno20 minut) nekje na polovici praženja dodamo nasekljane
25 g orehov ali lešnikov, nato vlijemo vroč sirup (pazimo, da se ne opečemo...) in mešamo dokler se zdrob ne bo ločil od kuhalnice in od kozice (približno 10 minut). odstavimo, pokrijemo in pustimo počivati 5 minut. serviramo še toplo.


Nazadnje urejal/a ingrid* Sob Maj 26, 2007 7:18 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
pikapoka
Moderator


Pridružen/-a: 14 Mar 2007 8:49
Prispevkov: 332
Kraj: vransko

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2007 10:20 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ingrid* in sayang: prosila bi vaju, da nad svojimi recepti (kar v glavah sporočil) vpišeta naslov recepta, ker je v naslovu sporočila premalo vidno ime recepta in zato tudi na prvi pogled premalo pregledno. Nekako tako imam v mislih, kot so moji zgornji recepti. Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ingrid*



Pridružen/-a: 19 Mar 2007 11:34
Prispevkov: 16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2007 7:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seitan s curryjem

Sestavine za dve osebi:

4 kosi seitana
1 žlička curryja
1 žlička koruznega škroba
1 limona
olje
shoyu
1 vejica rožmarina
peteršilj

V ponvo vlijemo malo olja, curry ter rožmarin in dodamo seitan. Pražimo ga par minut na vsaki strani, nato ga damo na krožnik.
Žličko škroba zmešamo s ½ - 1 kozarcem vode in vlijemo v ponev, dodamo sok pol limone in malo sojine omake (shoyu), mešamo dokler se ne zgosti.
To omako polijemo po seitanu in dekoriramo s peteršiljem in koščki limone.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
pikapoka
Moderator


Pridružen/-a: 14 Mar 2007 8:49
Prispevkov: 332
Kraj: vransko

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 31, 2007 4:51 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ingrid, hvala Wink Mmmm, tale recept s sejtanom se pa sliši odlično! Razz

Pa še en članek.

______________________


Pomladna zelenjava, ki zraste kar sama


"Kralj" divje pomladne zelenjave je nedvomno regrat, a v naravi raste še marsikaj okusnega - Užitne so tudi koprive, vijolice, rman, hmeljevi poganjki...

Solata z regratom, trobenticami, vijolicami in sadjem
Odkar imamo na trgovskih policah vse leto in predvsem vso zimo dovolj svežega sadja in zelenjave, težave s pomladno utrujenostjo in podobnimi neprijetnostmi zaradi dolgotrajnega pomanjkanja vitaminov le niso tako hude kot nekoč. Kljub vsemu pa nam zgodaj spomladi še kako prija pojesti kaj svežega, naravnega in koristnih snovi polnega. Prav mlade prostorastoče (divje) rastline, ki jih lahko z nekaj truda naberemo v gozdu ali na travniku, so še kako dobrodošla popestritev jedilnika.


Teorija izbire pravi, da si izbiramo prav vse, vključno z nezadovoljstvom, ki ga občutimo. Mnogi med nami še v službi istega dne razmišljamo o jedilniku in se po delu podamo po nakupih. Takrat že v časovni stiski in zraven še pošteno lačni ubiramo bližnjice. Tako se v nakupovalni košari znajde marsikaj, kar kasneje ne more zadovoljiti niti našega okusa, kaj šele zadovoljiti potreb našega organizma, da bi ta ostal čil in poln vitalne energije. Pa bi lahko bilo drugače, če bi bolje načrtovali. No, in prav v to načrtovanje bi lahko vnesli novo, drugačno zamisel.

Namesto histeričnega tekanja med prodajnimi policami supermarketa napravimo - sprehod v naravo. Pestrost užitnih divjih rastlin je tolikšna, da bo med njimi prav vsak lahko našel kaj zase, z dovolj domišljije in znanja pa bo prav gotovo mogoče pripraviti nepozabne gastronomske mojstrovine, ki bodo brez dvoma tudi veliko bolj izvirne od jedi, pripravljenih po že nekoliko ustaljenih recepturah.

Bogastvo antioksidantov

Znano je, da večina divje rastočih užitnih rastlin vsebuje več vitaminov in mineralnih snovi kot gojene rastline. Divje rastoče rastline oz. njihovi poganjki vsebujejo precej antioksidantov. To so snovi, ki upočasnijo ali preprečijo oksidacijo pomembnih celičnih sestavin na različne načine. Kot lovilci prostih radikalov se po reakciji z radikali pretvorijo v stabilnejše in manj škodljive snovi, ki jih telo izloči. Največkrat se antioksidanti potem, ko opravijo svoje delo, izrabijo. Nekateri (npr. vitamina C in E) pa se obnovijo in ponovno vključijo v oksidacijske procese.




Raziskave dokazujejo, da antioksidanti pomagajo zavirati razvoj nekaterih obolenj. Zmanjšujejo tveganje za razvoj raka, ateroskleroze in bolezni, ki so povezane s kajenjem (pljučni rak, bolezni srca in žilja). Upočasnijo tudi zamotnitev očesne leče (siva mrena). Izboljšujejo delovanje imunskega sistema, povečujejo telesne sposobnosti pri naporih in ohranjajo živčne celice.

Praviloma so divje rastoče rastline tudi bolj aromatične in polnejšega okusa od gojenih. Na tem mestu se kar vsiljuje primerjava med gozdno in vrtno jagodo. Odveč bo tudi strah pred vsebnostjo strupenih zaščitnih sredstev in ostankov umetnih gnojil.

Zgodaj pomladi, ko tudi kmetje in vrtičkarji na tržnicah med svežo zelenjavo težko ponudijo kaj več kot pregrešno drag motovilec in prvi pomladanski radič, narava radodarno ponuja regrat, koprive, navadno zvezdico, čemaž, hmelj, trobentice, vijolice, beluše; oh, pa še in še bi se dalo naštevati.


Pogumno, a previdno

A je treba, preden se s košaro in pipcem lotimo nabiralništva, nekatere stvari vedeti. Nabiramo lahko kajpak le tiste rastline, ki jih dobro poznamo, pa tudi dovolj jih mora biti, da z nabiranjem ne ogrozimo njihovega obstoja. Z njimi se lahko seznanimo v ustrezni literaturi, ki je tudi v slovenščini ne manjka (avtorji: Dario Cortese, Tatjana Angerer, Borut Cerkvenič, Ljubiša Grlić...), pa s pomočjo različnih, tudi slikovnih ključev - a nič ne more nadomestiti učne ure s pravim poznavalcem v naravi.

Za kraj nabiranja izberemo kotičke, ki so proč od deponij, industrije in cest. Naberemo pa vselej le toliko, kot bomo sproti porabili.


Pomladna divja zelenjad

Regrat (Taraxacum officinale) je vsem dobro znan, prilagodljiv, zadovoljen z vsakršno zemljo. Kasneje pomladi njegovi rumeni koški kot tisoči sončkov razveseljujejo mimoidoče. Nabiramo pritlične rozete, ki jih z nožkom izvrtamo iz tal. Naberemo lahko tudi korenike (v času, ko nadzemni deli rastline počivajo), iz katerih lahko pripravimo zanimiva napitka, ki bi ju lahko poimenovali regratov čaj in regratova kava.

Regrat ima grenak okus zaradi taraksacina in laktupikrina, ki ga največ vsebuje mleček. Učinkuje tako, da pospešuje delovanje jeter in ledvic, ugodno vpliva na vezno tkivo, ki je zaradi njegovega učinka bolje prekrvavljeno. V literaturi lahko zasledimo, da se revmatiki bolje počutijo po regratovi kuri. V novejših raziskavah pa ugotavljajo, da regrat preprečuje nastanek žolčnih kamnov (Mannfried Pahlow, Velika knjiga o zdravilnih rastlinah).

Mladi listi so idealni za pripravo solat. Zapisovati recepte za pripravo le-teh bi bilo odveč, saj je kombinacij nešteto. Izbiramo lahko med različnimi olji, s katerimi zabelimo solato iz regrata, dodatki (krompir, česen, fižol) itd.

Navadna zvezdica (Stellaria media) je med najpogostejšimi in najuporabnejšimi divjimi rastlinami, ki sicer po splošnem pojmovanju spada med plevele. Vsebuje vitamin C (enkrat več kot limone), betakaroten (provitamin A), magnezij, kalcij ter druge vitamine in minerale. Zgodaj pomladi nabiramo mlade rastline, ki jim takoj odstranimo korenine ali pa jih odrežemo nad zemljo. Po okusu spominja na mlečno koruzo. Uporabljamo jo lahko za pripravo solat, rižot, juh, dušeno ali kuhano, podobno kot špinačo.

Hmelj (Humulus lupulus) je zelnata trajnica. Iz močno razvite in odebeljene podzemne korenike se vsako pomlad razvije več dolgih stebel, ki se ovijajo in vzpenjajo po drevesih in grmih (kjer ga gojijo, pa ponavadi po žicah). Rastline so dvodomne, tako da se na enih razvijejo samo moški, na drugih pa samo ženski cvetovi. Pobiramo mlade rdečkaste poganjke. Ti vsebujejo do trikrat več vitamina C kot limone. Poganjke hmelja uporabljamo za pripravo solat. Lahko jih skuhamo v sopari (kot nekakšne sveže zelene špagete), ki jih po okusu začinimo in zabelimo. Dodajamo jih lahko juham in enolončnicam, pripravljamo kot špinačo ali pa v omleti.

Čemaž (Allium ursinum) je ena najboljših, uporabnih in zdravih užitnih divjih rastlin. Kot gosta zelena odeja je pomladi čemaž v bukovih gozdovih. Uporabljamo mlade liste do cvetenja, mlade popke in čebulice. Vsebuje podobne učinkovine kot česen. Surovega čemaža ne pojemo preveč, saj draži želodec. Kuhan je lahko priloga, lahko pa ga ponudimo tudi kot samostojno jed, npr. s krompirjem ipd. Z njim lahko pripravimo solatne polivke in prelive za testenine. Idealen je za pripravo namazov. Pri nabiranju čemaža pa moramo biti, kljub temu, da ga ni težko prepoznati, previdni, da ga ne zamenjamo s katero od strupenih rastlin: šmarnico, čmeriko, jesenskim podleskom ali pegastim kačnikom.

Koprive, velike in male (Urtica dioica, Urtica urens), vsebujejo ogromno vitaminov C, A in skupine B ter mineralov. Da nas ne opečejo, jih je priporočljivo nabirati z rokavicami. Za prehrano so primerne le mlade rastline in poganjki. Pred pripravo jih na hitro prekuhamo, da se zmehčajo in nehajo peči. Uporabimo jih enako kot špinačo. Na enak način lahko uporabimo tudi kislico (Rumex acetosa), ki pa jo pred uporabo dvakrat prevremo in odlijemo vodo, da ublažimo pretirano kislost.

Rman (Achillea millefolium) je znana zdravilna rastlina, uporabna predvsem za čaje, zgodaj pomladi pa nabiramo mlade listke, ki so izrazitega, nekoliko pikantnega okusa. Tako sveže kot posušene uporabljamo kot začimbo, ki pospešuje čiščenje organizma. Surove sveže listke dodamo solatam, a zaradi močnega okusa le v majhnih količinah. Iz kuhanih ali dušenih listov pa lahko pripravimo okusno prilogo.

Užitne so tudi nekatere vrste pomladnega cvetja, ki ga sicer nabiramo predvsem za okras. Okus in videz pomladnih solat lahko učinkovito popestrimo, če jim dodamo cvetove trobentice (Primula vulgaris) ali marjetice (Mellis perennis) - ta da jedem nekoliko kiselkast okus. Mladi listi trobentice so pravcata vitaminska bomba, a predvsem kot dodatek v majhnih količinah - sami so "predivjega" okusa. Značilno blagega okusa in prijetne arome so trobentičini cvetovi, ki so prav uporabni tudi za sladice. Za njihovo okrasitev pa celo francoska visoka kuhinja občasno uporablja še kandirane cvetove vijolic (Viola odorata).

S tem pa zakladnica prostorastočih rastlin, ki jih lahko zgodaj pomladi uporabimo za popestritev prehrane, še zdaleč ni izčrpana. Morda najbolj cenjena pomladna zelenjava, ki bo zaradi daljše zime letos sicer začela uspevati nekoliko kasneje kot ponavadi, so šparglji.

Natalija Sajko, Večer, sreda, 22. Marec 2006



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ingrid*



Pridružen/-a: 19 Mar 2007 11:34
Prispevkov: 16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 01, 2007 3:18 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Riž z regratom in orehi

najprej zmiksamo orehe, nato regrat, dodamo olivno olje, sol, poper in ostale začimbe po želji. posebej skuhamo riž in ko je kuhan mu primešamo kar smo zmiksali.

varijacije:
- regratu lahko dodamo tofu
- namesto regrata uporabimo radič
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ingrid*



Pridružen/-a: 19 Mar 2007 11:34
Prispevkov: 16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2007 10:20 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ZELENJAVNA TORTA

Sestavine:
250 gr listnatega testa (brez jajc) - 1 kos tofuja - sezonska zelenjava po želji - 1 bučka - 3 do 4 žlice olivnega olja - 3 žlice sojine omake (shoyu) - ščepec garam masale - capre - sončnična semena

Priprava:
Zmiksajte tofu z malo vode, oljem, sojino omako in garam masalo dokler ne dobite gladko zmes.
Dodajte zelenjavo (razen bučke) narezano na majhne koščke, sončnična semena, kapre in premešajte.
Na razvaljano listnato testo dajte najprej bučko, narezano na tenko nato preostalo zmes.
Pecite 25min. - 190C°
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ingrid*



Pridružen/-a: 19 Mar 2007 11:34
Prispevkov: 16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 03, 2007 11:04 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Slana pita s špinačo

Sestavine za 4 osebe:
250 g listnatega testa (brez jajc)
200 g tofuja
400 g špinače
čemaž
1/2 skodelice kokosovega mleka
1 žlička pinjol
2 žlici sončničnega olja
2 žlici sojine omake (shoyu)
2 žlički sezamovih semen
sol, poper

Priprava:
Operite in skuhajte špinačo v slani vodi.
Nasekljajte čemaž in ga na hitro popražite na sončničnem olju, dodajte pinjole.
Nadrobite tofu in ga dodajte v ponev, prelijte s sojino omako , dodajte kuhano špinačo ter kokosovo mleko. Kuhajte na nizkem ognju, dokler se mleko ne vpije.
Medtem razvaljajte listnato testo v pekač in ga prebodite z vilicami.
Pripravljen nadev razmažite v pekač in potresite s sezamovimi semeni.
Pecite 20 minut - 200°C .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Alice



Pridružen/-a: 28 Jan 2007 13:26
Prispevkov: 475
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 05, 2007 1:30 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj jaz sem tako lačna ko berem tele recepte Very Happy
Jih pa tudi kopiram na svoj forum..ali lahko? Smile
Lp
_________________
I will never understand people! They are the worst!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
pikapoka
Moderator


Pridružen/-a: 14 Mar 2007 8:49
Prispevkov: 332
Kraj: vransko

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 08, 2007 5:57 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Alice, seveda, ti kar nadaljuj... Wink

Ingrid, tebi pa hvala za zelo mikavne recepte! Me pa samo zanima ena stvar glede listnatega testa (kupljenega): si mogoče našla kakšnega brez emulgatorjev?
Mene namreč odvrača od nakupa E 471 ali 472, ki sem ga našla pri vsaki znamki zamrznjenega listnatega testa, ta E je namreč živalskega izvora (živalska maščoba).
(V drugi temi lepim link in seznam aditivov živalskega izvora.)

Pa še recept za izdelavo domačega vlečenega testa, ki ga lahko prav tako uporabimo za sladke in slane zavitke, štruklje in bureke, pa tudi baklave in nekatere druge jedi.

250 g moke
2 žlici olja
2 žlici jabolčnega kisa ali limoninega soka
1/8 l vode

V posodo vsujte poljubno količino moke, naredite jamico, po želji jo solite, v jamico vlijete mlačno vodo (po občutku), malo olja (katerokoli rastlinsko olje, samo hladno stiskano naj bo). Olja daste tri ali štiri velike žlice, odvisno od tega, kolikšno količino moke imate. Nato dodajte še žličko ali dve kisa ali limoninega soka. To premešajte. Če je presuho, še dodajte vode, če je premokro, pa moke.
Gnetite tako dolgo, da se ne prijema več niti roke, niti v posodi. Oblikujte za dlan velike kroglice, jih položite ob robu v skledi in povrhu premažite z oljem, da se naredi skorja. Pustite malo počivati in potem normalno povaljajte in razvlecite z roko, da je testo lepo tanko. Če se vam še trga, drugič dodajte malo več olja in pustite malo dalj počivati, recimo 1 uro.

Žal ne vem, kje sem pobrala ta recept, je pa podoben tudi v Matejini veganski kuhinji in definitivno uspe - sem poskusila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Vegetarijanstvo
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.18 par HEDONISM