Načrt strani| Povezave
Gradimo  živalim  prijazno  Slovenijo
Domača stran
Teme
Varuh pravic živali
Cerkev in živali
Revija
Mediji
Nakup
Akcije in shodi
Živalim prijazna živila
Forum
O društvu
Naročite se na brezplačne
e-novice društva!
  
Odjava

  Forum
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Pregled zasebnih sporočilPregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Pustimo sokolom svobodo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Lov
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ThanaPridružen/-a: 11 Apr 2007 20:24
Prispevkov: 115
Kraj: na Kraškem robu

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 10:19 pm    Naslov sporočila: Pustimo sokolom svobodo Odgovori s citatom

Povzetek iz knjige Sokolarstvo da ali ne

Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed se zavzema za zakonsko ureditev lova s pticami ujedami.
Menda ima pri nas že 800-letno zgodovino, zato je »sokolarstvo slovenska kulturna dediščina«.

Definicija:
Sokolarjenje je visokospecializirana lovska tehnika, ki za lov prostoživeče divjadi v naravnem okolju uporablja šolane ujede.

Temeljni cilji sokolarstva:
- znanstveno raziskovanje ujed
- ohranjanje narave
- ohranjanje kulturne dediščine

(str. 17)

Širši družbeni pomen sokolarstva:
- ohranitev kulturne dediščine in razpoznavnosti Slovenije v globalizacijskih procesih
- aktivno ohranjanje narave (znanstveno raziskovanje ujed, vzdrževanje genetskega materiala v naravi ogroženih ujed in vzreja teh vrst ter razvijanje tehnik rehabilitacij…)
- varovanje življenja ljudi in njihovega premoženja s posebej šolanimi ujedami za odvračanje ptic:
- v letalskem prometu, pred naleti ptic
- v kmetijstvu, vinogradništvu in ribogojstvu za zmanjševanje gospodarske škode
- v mestih, na deponijah in v obratih za predelavo hrane pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni
- popestritev turistične ponudbe:
- oživljanje gradov in srednjeveških običajev
- možnost turističnega lova

(str. 21)

Argumenti zagovornikov sokolarstva:

1. Sokolarjenje nima negativnih posledic za naravo
Pri sokolarjenju vlogo lovca prevzame ujeda, tj. naravni plenilec, ki lovi na podlagi nagonov in prirojenih sposobnosti. Naravni plenilci lovijo selektivno, iz populacij izločajo predvsem manj sposobne osebke. Pri sokolarjenju je izražena tudi precejšnja specializacija naravnega plenilca za lov določene vrste plena, zato ni bojazni, da bi sokolarske ptice lovile zavarovane vrste. (In navajajo primerjavo, da v Sloveniji živi menda na prostem 50.000 domačih mačk. Ena mačka baje upleni povprečno po osem ptic pevk na leto.)

2. Sokolarstvo ohranja redke ujede in naravo
Z Azilom za prostoživeče živali rehabilitira najdene onemogle in poškodovane ujede. Z uspešno vzrejo vzdržuje genetski material v naravi potencialno ogroženih vrst ujed.

3. Sokolarska reja ujed in sokolarjenje sta v skladu z varstvom živali
Sokolarjenje kot tovarištvo med ptico in človekom.
Na tem mestu očitajo Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) sprenevedanje, češ da so prav oni tisti, ki ne spoštujejo Zakona o zaščiti živali, saj za akcije vračanja ujed in sov v naravo priporočajo za poskuse žive kunce in morske prašičke, prepelice… Očitajo mu tudi nestrokovnost, saj ujede in sove za razliko od nekaterih zveri svojim mladičem nikoli ne prinašajo žive hrane.

4. »Sokolarjenje in reja ujed, naši temeljni pravici«
»V Sloveniji ni zakonske podlage za prepoved reje ujed in sokolarjenja, zato morebitna prepoved ne bi bila samo izguba ene od oblik lova in spoznanj, ki temeljijo na več tisoč let trajajočih izkušnjah sobivanja med človkom in ptico, ampak bi predvsem spodkopala osnovne temelje demokratične družbe. Ogrozila bi pravico do osebne svobode in zasebne lastnine. Država z ustavo kot pogodbo svojim državljanom jamči, da bo varovala njihove temeljne pravice in svoboščine…"

(str. 12-16)

Question Shocked Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ] Obišči avtorjevo spletno stran
ThanaPridružen/-a: 11 Apr 2007 20:24
Prispevkov: 115
Kraj: na Kraškem robu

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 10:25 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Argumenti DOPPS-a proti legalizaciji sokolarstva

Legalizaciji sokolarstva in zadrževanju ujed v ujetništvu nasprotujejo zaradi krutega načina urjenja ujed zaradi resne grožnje varstvu ptic.

Dokazano je bilo, da sokolarstvo:
- je poglavitni razlog za pobiranje jajc in mladičev ujed iz gnezd v naravi (razlogi: siromašenje genskega sklada v gojenih populacijah ptic zahteva nove osebke iz narave; osebki iz narave so boljši, zato je njihova vrednost na trgu tudi več kot desetkrat višja; nekatere vrste v ujetništvu ne gnezdijo ali pa le izjemno redko; razmnoževanje in reja ujed sta dragi, zato kraja lahko pomeni tudi velik prihranek…vse to se dogaja v večini svetovnih držav)
- je razlog, da je na robu preživetja več populacij ujed (to se že dogaja na Bližnjem in Srednjem vzhodu, ker jih v naravi preveč polovijo za tovrstne potrebe)
- prinaša svetu novo grožnjo – problem pobeglih ptic z nznanim ali neprimernim dednim zapisom (pobeg izurjenih ujed je pogost; znan primer križanca med arktičnim sokolom in sokolom selcem, najdenega v naravi, je na Švedskem ustavil vse polemike o legaliziranju sokolarstva)
- je sporna oblika lova, saj ni mogoče preprečiti, da izurjena ujeda ne bi ujela redke, ogrožene ali zavarovane vrste

Ob legalizaciji sokolarjenja bi bilo precej težje in veliko dražje odkrivati prestopke, bilo bi več možnosti za zlorabo zakonodaje. Literatura opozarja na štiri pogoste oblike:
- jajca ali mladiči so vzeti iz narave in prikazani kot zarod, vzrejen v ujetništvu
- ptice, vzete iz narave, so prikazane kot nesposobne za samostojno življenje, ob pridobitvi pa so lažno prikazane kot poškodovane ali zapuščene
- ponarejanje in menjava označb, namenjenih za preverjanje izvora ptic

Eden izmed najpogostejših načinov sokolarskega urjenja je urjenje ptic s stradanjem in postavljanjem pogojev.
Telesna teža ptic je znižana na minimum.
Vse to nakazuje tudi dejstvo, da so za urjenje manj zaželene t.i. imprintirane ptice, to je ptice, ki človeka sprejemajo kot svojega roditelja ali celo partnerja. Zato svojo lakoto jasno izražajo z glasnim kričanjem.

Poleg tega gre tudi za mučenje ptic kot žive vabe za urjenje ujed (povezovanje kril, privezovanje na vrv, izstreljevanje).

Sokolarji pogosto navajajo argument, da je sokolarjenje dragocena pomoč pri varovanju letališč pred trki s pticami. Argument je prenapihnjen, saj je ta način zelo drag in ne nujno učinkovit. Na našem letališču se je sokolarjenje izkazalo za neučinkovito, predvsem če tja priletijo večje ptice (kanje) in če se ob odsotnosti sokolarja nenadoma pojavi jata ptic.
Po mnenju British Airways so vse bolj priljubljene gospodarnejše metode, katerih namen je preprečevati koncentracijo ptic na letališčih (deževniki na letališki stezi, sveža trava, mali glodalci).

Po mnenju DOPPS-a v Sloveniji ni prave sokolarske tradicije. Vsi zapisi so starejši od 200 let in tedaj je v Sloveniji sokolarilo tuje plemstvo. Slovenci so se lova udeleževali le kot pomočniki svojih gospodarjev.

Avtorji s področja okoljske etike navajajo več načel, ki naj bi bila v ospredju našega odnosa do živega:
- načelo neprizadevanja dodatnega trpljenja – naša dolžnost je, da živalim ne prizadevamo hujšega trpljenja, kot bi ga bile deležne v divjini
- načelo izogibanja povzročanja ekološko nesmiselnega trpljenja – živalim ne smemo povzročati trpljenja iz povsem kulturnih razlogov
- načelo nezapravljanja dobrin – živim bitjem smemo vzeti življenje samo, če je pridobljena vrednost večja od izgubljene
- načelo najmanjše škode – prizadevati si moramo, da cilje dosežemo s čim manj škode


»Sokolarstvo je kompliciran šport, pri katerem življenje ptice visi na nitki« (Parry-Jones v Training Birds of Prey, 1994)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ] Obišči avtorjevo spletno stran
sokolarPridružen/-a: 06 Jan 2008 10:21
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 10:40 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spoštovana Thana in ostali uporabniki foruma, ker so navedeni povzetki iz knjige " Sokolarstvo da ali ne" že nekoliko zastareli in se je v tem času marsikaj spremenilo priporočam zainteresiranim ogled spletne strani Slovenske zveze za sokolarstvo in zaščito ptic ujed www.sokolarstvo. com

Obenem vam želim srečno novo leto in izražam svoje razumevanje k vašemu načinu razmišljanja in spoštovanja vaših življenjskih navad.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
sokolarPridružen/-a: 06 Jan 2008 10:21
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 10:43 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

www.sokolarstvo.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ThanaPridružen/-a: 11 Apr 2007 20:24
Prispevkov: 115
Kraj: na Kraškem robu

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 12:23 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sokolar, pozdravljen.
Ja, vašo stran poznam. Verjemi, da sem poskušala najprej po liniji manjšega odpora se nekako prebiti skozi to temo...he he, pa ni šlo.
Na vaši strani gre - kar je logično - predvsem za propagiranje te dejavnosti, meni pa se gre za to, da pridem do konca argumentom za in proti. Tako da če kje obstajajo vaše replike na argumente DOPPS-a (ali obratno), bom zelo hvaležna.

Obenem vam želim srečno novo leto in izražam svoje razumevanje k vašemu načinu razmišljanja in spoštovanja vaših življenjskih navad.
Hvala za lepe želje, ki jih vračam.
Kar se tiče načina razmišljanja...kako bi rekla...gravitiramo k etičnemu ravnanju in skladno s tem so tudi življenske navade take vrste, da v čimmanjši meri škodijo drugim živim bitjem.
Hvala za razumevanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ] Obišči avtorjevo spletno stran
Tece-Za-VolkoviPridružen/-a: 27 Nov 2007 9:55
Prispevkov: 31

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 2:35 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšen je sploh namen sokolarstva danes pri nas?
Zakaj bi nekomu koristili sokoli - razen, da daješ zatočišče poškodovani ujedi?

Hvala za odgovore,
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ScrofaPridružen/-a: 30 Mar 2007 7:52
Prispevkov: 197

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 9:32 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na straneh, ki jih je prilepil Sokolar je tudi kakšen članek o tem.
Še najbolj so mi "všeč" tisti, ki prikazujejo, kako so sokolarji rešili tam, kjer so "ptičarji" in ostali naravovarstveniki že naredili križ.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ThanaPridružen/-a: 11 Apr 2007 20:24
Prispevkov: 115
Kraj: na Kraškem robu

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2008 3:51 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...in naj ostanejo pri tem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ] Obišči avtorjevo spletno stran
matejPridružen/-a: 11 Jan 2010 21:25
Prispevkov: 17

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 9:49 pm    Naslov sporočila: sokoli.. Odgovori s citatom

Prav tako lahko od hiše uide Vaš prelepi kuža in se navad goniti in pobijati divjad, prav tako se Vaša prelepa muca lahko križa z divjo in uniči njeno genetiko... Tako, da o teoretičnih pobegih in genskih anomalijah, ki bi jih povzročilo teh nekaj sokolov ne bi razpravljal.

Ne vem od kje ti ideja, da se vrhunskega sokola dobi tako, da splezaš na vrh gnezda, vzameš jajca, daš pod žarnico, in že imamo vrhunskega sokola. Za gojenje tovrstnih sokolov namreč obstajajo specjalizirani ljudje, ki tudi preko izbora (katere živali razmnoževati naprej katere ne...) skrbijo za čim boljše sokole, ki ustrezajo svojemu namenu. Prav tako jih vrhunsko trenirajo (če je treniranje živali mučenje, potem ukinimo še pse reševalce itd.), za svoje delo so vrhunsko usposobljeni (vsak "kmet" pač ne zna delati s sokoli")

Moramo, pa se zavedati, da lov s sokoli nima zastrela. Divjad je mrtva v hipu, ali pač ni mrtva. S tem bi se kaj lahko izognili marskikateremu zajcu, raci s pestjo šiber v telesu.

Moje mnenje je sledeče, sokolarstvo da, zakaj pa ne, samo pod nadzorom, omejitvami in v rokah izobraženega človeka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ScrofaPridružen/-a: 30 Mar 2007 7:52
Prispevkov: 197

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 20, 2010 2:19 pm    Naslov sporočila: Re: sokoli.. Odgovori s citatom

matej je napisal/a:
...
Moje mnenje je sledeče, sokolarstvo da, zakaj pa ne, samo pod nadzorom, omejitvami in v rokah izobraženega človeka.


Matej, to ni samo tvoje mnenje. To je dejstvo, ker tako pri nas enostavno je!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Lov
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.18 par HEDONISM