Načrt strani| Povezave
Gradimo  živalim  prijazno  Slovenijo
Domača stran
Teme
Varuh pravic živali
Cerkev in živali
Revija
Mediji
Nakup
Akcije in shodi
Živalim prijazna živila
Forum
O društvu
Naročite se na brezplačne
e-novice društva!
  
Odjava

  Forum
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Pregled zasebnih sporočilPregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Gamsi, kozorogi in garje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Lov
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ThanaPridružen/-a: 11 Apr 2007 20:24
Prispevkov: 115
Kraj: na Kraškem robu

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 11:30 am    Naslov sporočila: Gamsi, kozorogi in garje Odgovori s citatom

Zaradi garij izumira kozorog in redčijo se črede gamsov

Lovska zveza opozarja, da so gamsi zboleli, ker jih je preveč in nimajo naravnega sovražnika
Lovska zveza Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije sta pripravila predavanje o ogroženosti kozoroga in gamsa kot uvod v razstavo, ki je na ogled v muzeju. Bogdan Mahne, predsednik slovenskih lovcev, je v uvodu povedal, da so živali obolele zaradi napada garij, ki desetka gamsje trope in da od države pričakujejo, da bo omogočila pravilnejše gospodarjenje z divjadjo. Bolezen, ki jo povzroča kožni zajedavec, močno redči njihove trope, lovci ocenjujejo, da so kozorogi v Juljskih Alpah pred izumrtjem in da je več kot polovica gamsov obolelih.

V začetku prejšnjega stoletja so gamsi živeli v visokogorju Alp s Pohorjem vred, manjše skupine tudi v Zasavju, v dolini Kolpe, Iške tudi na Šmarni gori. Okoli leta 1930 so ga lovci naselili na Snežnik in dvajset let kasneje še na Nanos, pojavili so se na Gorjancih, okrog druge svetovne vojne pa so jih videli tudi na Boču in Rogatcu. V zadnjih desetletjih so se spustili z območij nad gozdno mejo v z gozdovi zaraslo sredogorje, tako da so danes pogosti tudi v hribovju predalpskega sveta.

Pojav bolezni v visokogorju Julijskih Alp strokovnjaki pripisujejo preštevilčnosti populacije. Dr. Andrej Bidovec z veterinarske fakultete je prepričan, da bolezen izbruhne, ker se okolje upre prevelikemu številu živali. Gamsje garje so se tudi po razlagi lovcev razširile zato, ker je v osrednjem delu Triglavskega narodnega parka lov na te živali z zakonom o prepovedan, v robnem območju pa omejen na sanitarni odstrel. Bolezen izbruhne nenadoma in prizadene velik odstotek živali. Preden pogine, se v hudih bolečinah muči tudi do tri mesece. Zato je odstrel obolelih živali etično dejanje, še opozarja dr. Bidovec.

Strokovnjaki ugotavljajo, da zbolevajo predvsem oslabele živali in tiste, ki imajo moteno presnovo. Zelo pomembno je, da si lahko živali naberejo dovolj velike zaloge energije za zimo, ko je krme malo, poraba energije zaradi mraza pa velika. Koliko živali je podleglo napadu garij ni mogoče ovrednotiti. Po ocenah se je populacija zmanjšala za več kot 70 odstotkov, zagotovo pa je število poginulih živali bistveno večje od števila najdenih in sanitarno odstreljenih. V preteklosti so se lovci z boleznijo spopadali na različne načine: postavljali so večkilometrske ograje med zdravimi in okuženimi tropi, streljali obolele živali in živali tudi izmivali, velikega uspeha pa ni bilo.

Glede na vse te izkušnje je bo besedah dr. Bidovca redčenje z odstrelom najbolj zanesljiva pot, da bolezen za dalj časa izgine. Strokovnjaki pa so preučevali še gamse s Pohorja, kjer bolezni ni in kjer so povsem drugačne razmere za prehrano. Ugotovili so, da se garje pojavljajo skoraj izključno na apnenčastih tleh in tam, kjer živali s hrano dobijo preveč kalcija in premalo fosforja.

Razstavo si lahko v Prirodoslovnem muzeju Slovenije ogledate do konca aprila naslednjega leta.
_______________

In še komentarji bralcev:

Kot bi bral nek star članek. Novo je le tisto s Pohorja. Torej bi morali v Julijcih dodajati fosfor v sol. Lepo prosim novinarko, da naredi obširnejši intervju na to temo. Vprašanja: kako strelec loči garjavega gamsa od zdravega (morda se v kasnejši fazi pozna na koži in daljnogled poveča dovolj?), kaj strelec naredi z ustreljenim garjavim gamsom? Izjava, da se okolje upre prevelikemu številu živali, terja bolj strokovno pojasnilo: mar česa v okolju zmanjka? česa? kaj v okolju se upre? kako okolje šteje gamse in kdaj se odloči, da jih je preveč? slišal sem, da gamsi jedo zdravilne rastline, vejo kaj iščejo, ljudje pa tudi trgajo te rastline v Julijcih zase, namesto, da bi jih pustili gamsom, morda tudi to vpliva? mislim, da stroke premalo proučujejo gamse, ugotovitve s Pohorja se mi zdijo obetavne, vendar nekaj konkretnega, povezano z fiziologijo živali. Kaj pa njihov imunski sistem? Kaj tisti fosfor naredi dobrega? dajte nam vendar povedati celo zgodbo, saj znamo brat. Vse preveč megleno je okrog gamsov, leta pa tečejo. Namesto znanstvenih raziskav pa krogle.

En komentar z Večerove strani:

Pa so zopet enkrat lovci prepričali še tako veliko ljubiteljico narave in živali, kot je avtorica tega članka. Kako klavrno je nasedla lovskim lažem, da je odstrel najboljša rešitev za gamse in kozoroge, češ da se mučijo! Me zanima, če lovec ustreli tudi svojega garjavega psa! Kar lepo ga da ozdraviti! Naj ponovno poudarim, da avstrijski lovci garjave živali omamijo, jih umijejo in jim dajo zdravilo ptroti garjem, ki uspešno ozdravi žival!

...in še ostali komentarji
http://www.gore-ljudje.net/novosti/31806/

HHV, ko človek prebere take članke, mmogrede pomisli, kako močan je šele lovski lobi (ne samo cerkveni ali kmečki, kot praviš ti). Ne vem, ali je to zaradi površnega, nepoglobljenega pisanja...ampak sem prepričana, da se bo vse manj ljudi zadovoljilo z neko izjavo nekega veterinarja in da bodo zahtevali malo obširnejšo razlago...
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ] Obišči avtorjevo spletno stran
ScrofaPridružen/-a: 30 Mar 2007 7:52
Prispevkov: 197

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 6:07 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje mnenje?
O bolezni sami ali članku in odzivih?
Ok, oboje troje.

Pisci na forumih verjetno z redkimi izjemami nismo ravno najbolj usposobljeni za poznavanje bolezni. Zato se jaz zanašam na znanja, ki jih lovcem in vsem ostalim podajajo knjige in občasni strokovni članki. In ne označim avtorjev za "neke veterinarje". In tudi čevljev ne nosim popravljat h kovaču. Tudi morebitnih novinarjev ne pozivam k celovitejši obravnavi in prikazu problema. Enostavno je vir znanja o tem globlji in nikakor ne v dnevnem tisku. Kakšna knjižnica je ustreznejše mesto.

In vse to znanje, ki ga poskušam pridobiti iz zame verodostojnih virov še vedno kaže v prid trditvi dr. Bidovca, ki jo je v članku brati.

Glede članka le toliko, da skuša pač na kratek in dokaj korekten način prikazati problematiko in pač vse zainteresirane vabi na razstavo.

Glede odzivov pod člankom na originalnem in citiranem mestu pa to, da so v veliki meri diletantski, netočni nemara celo lažnljivi. Nekateri operirajo celo s številkami, katerim se iz lastnih izkušenj lahko samo prizanesljivo nasmehnem.
Skratka, no comment.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ThanaPridružen/-a: 11 Apr 2007 20:24
Prispevkov: 115
Kraj: na Kraškem robu

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 10:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

He he...tvoja retorika. V bistvu mi je všeč odgovor...ampak človeka pripelješ precej žejnega čez vodo.
"Nekega veterinarja" je bilo namenoma, saj vemo zakaj. Ker tako vehementno napisati neko trditev, jo predstaviti kot sveto, brez osvetlitve ozadja...vsakič znova v smislu - pač, tako je, verjemite in sprejmite to...
Ja, bo treba najti vire, ja. Imaš prav. Prave vire.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ] Obišči avtorjevo spletno stran
ScrofaPridružen/-a: 30 Mar 2007 7:52
Prispevkov: 197

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 10:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Thana je napisal/a:
...
"Nekega veterinarja" je bilo namenoma, saj vemo zakaj. Ker tako vehementno napisati neko trditev, jo predstaviti kot sveto, brez osvetlitve ozadja...vsakič znova v smislu - pač, tako je, verjemite in sprejmite to......


Menda ne pričakuješ resno celotnega elaborata, ki bi to dognanje obrazlagal v nekem članku časopisa? Bidovec in ostala srenja, ki se s tem področjem ukvarja, je že marsikje marsikaj napisala in obrazložila zakaj tak sklep. Na to sem napeljeval z viri.
A če ti ne ustrezajo, jih seveda ne priznaš, kajne?!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ThanaPridružen/-a: 11 Apr 2007 20:24
Prispevkov: 115
Kraj: na Kraškem robu

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 12:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma vem na kaj si napeljeval z viri... In vem tudi, da bi lahko odgovoril na kako vprašanje, če bi hotel.
Da ne priznavamo virov? Hmm, ja, ta neznosna lahkost... Problem je v tem, ker je veliko teh avtorjev tudi lovcev. Ali pa predsodek, bi rekel ti.
Sicer pa jaz zaenkrat še nič ne trdim, samo sprašujem.

Popolnoma verjamem, da vam 100 let bolj ali manj vse špila...vse dokler se druge interesne skupine in tudi laična javnost niso začeli vtikati v vaše delo. Verjeti vam moramo tudi to, da ste prav vi in samo vi zaslužni za to, da imamo v Sloveniji še nekatere velike zveri, ki jih drugod že dolgo nimajo več.
Eto, vidiš, naj bo naslednja razstava izkoriščena za to, da se javnost zanimira v smeri potrebe po povečanju števila velikih zveri (kar ni seveda nikomur v interesu, he he)...ne pa samo kot napoved nujnosti odstrela gamsov.

Mimogrede, ravno berem knjigo Lov in lovci skozi čas in sem slučajno odprla na strani 220.
Citiram:
Pokončevanje volkov
Leta 1946 je Zveza lovskih društev v Ljubljani pozvala okrajne lovske svete in lovska društva z okrožnico, s katero je lovce seznanila z opozorilom Ministrstva za kmetijstvo in gozdarstvo glede škod zaradi volkov. Zaradi pomanjkanja lovskega orožja in streliva so lovcem priporočili, naj organizirajo sistematično in načrtno pokonćevanje volkov s strupi, in sicer s strihninom in cianovodikom v ampulah. V krajih, ogroženih zaradi volkov, so zadolžili po enega izmed lovcev, da je v sodelovanju s tamkajšnjo gozdno upravo pripravil načrt za lov volkov. Organizirati so morali posebno obveščevalno službo, da so lahko pravočasno organizirali pogone...itd."
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ] Obišči avtorjevo spletno stran
AlicePridružen/-a: 28 Jan 2007 13:26
Prispevkov: 475
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 8:21 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Bogdan Mahne, predsednik slovenskih lovcev, je v uvodu povedal, da so živali obolele zaradi napada garij, ki desetka gamsje trope in da od države pričakujejo, da bo omogočila pravilnejše gospodarjenje z divjadjo.

Tukaj me je zmotilo "gospodarjenje z divjadjo"...od kdaj so živali dobrine,s katerimi naj bi morali gospodariti??

Glede volkov..sem že mislila odpreti temo.Zakaj se jih pobija???
_________________
I will never understand people! They are the worst!!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ScrofaPridružen/-a: 30 Mar 2007 7:52
Prispevkov: 197

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 8:24 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Thana je napisal/a:
...
Mimogrede, ravno berem knjigo Lov in lovci skozi čas in sem slučajno odprla na strani 220.
Citiram:
Pokončevanje volkov
...


Pred pol stoletja, leto po tistem, ko so ljudi klali tudi volcje v uniformah so bile reči dokaj drugačne od danes. In tudi spoznanja so se od takrat temeljito spremenila.
Tako da v debato mešati preživele nazore ni ravno smiselno, kajne?

Kaj pa usmeritve Slovenskega lovstva ob 90 letnici si prebrala? Bo bolj primerno za presojanje lovstva v sedanjosti. Link sem pa že nekajkrat podal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ScrofaPridružen/-a: 30 Mar 2007 7:52
Prispevkov: 197

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 8:26 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Alice je napisal/a:
...od kdaj so živali dobrine,s katerimi naj bi morali gospodariti??

Od prve udomačitve pred kar nekaj deset ali stotisoč leti.

Primernejše vprašanje na tem forumu bi bilo "do kdaj".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
NemoPridružen/-a: 16 Mar 2007 0:01
Prispevkov: 276
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 12:47 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

HHV je napisal/a:
In tudi spoznanja so se od takrat temeljito spremenila.

Ja, res, verjetno se je marsikaj spremenilo na bolje pri lovcih v zadnjih 100 letih, to moramo priznati. Vendar upam da imamo tu vlogo tudi mi kot "tečna in zoprna" javnost, ki od vas ves čas zahteva "nemogoče". In v tem kontekstu je potrebno razumeti tudi naše ideje in poglede. Mislim da je treba pri lovu še ogrooooomno spremeniti (v smeri odpravljanja ubijanja). Ampak tu niti niso tako problematični lovci pač pa bolj splošna javnost, ki bi morala sprejeti višje standarde. V mojih očeh je lov le posledica teh nižjih standardov človeštva.

Me pa zanima, HHV, kaj je glavni razlog za praktično izumrtje volkov in drugih zveri pri nas? Res bi lahko jaz sam prebral literaturo o tem, ampak bom izkoristil tvojo prisotnost tule Embarassed Kakšen vpliv je na to imelo iztrebljanje kmetov katerim je šlo na živce da so jim volkovi pobijali živino?

Moje osebno mnenje je, da bi se ob popolni ukinitvi živinoreje (v vseh oblikah) problem sobivanja človeka in velikih zveri precej zmanšal. In če bi k temu dodali še povečano prehodnost med posameznimi območji (prehodi avtocest in podobne arhitekturne rešitve, zakonsko omejitev širjenja naselij v gozd) bi to lahko bila zmagovita kombinacija. Ampak pri tej (dokaj enostavni) rešitvi spet trčimo ob prej omenjeni nizek standard človeštva, katerim je 5min užitka več vrednih kot življenje živali.
_________________
So hujše grozote, ki jih ljudje počnejo ali izgovori, s katerimi jih opravičujejo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ThanaPridružen/-a: 11 Apr 2007 20:24
Prispevkov: 115
Kraj: na Kraškem robu

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 3:29 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

HHV je napisal/a:

Pred pol stoletja, leto po tistem, ko so ljudi klali tudi volcje v uniformah so bile reči dokaj drugačne od danes.


Se strinjam.

Citiram:
In tudi spoznanja so se od takrat temeljito spremenila.
Tako da v debato mešati preživele nazore ni ravno smiselno, kajne?


V kontekstu debate niti ni bilo tako nesmiselno.
Je pa res, da lahko izpade zgolj kot provokacija ali pa razlog oz. iztočnica za nepotrebno in nekonstruktivno kreganje.

Citiram:
Kaj pa usmeritve Slovenskega lovstva ob 90 letnici si prebrala? Bo bolj primerno za presojanje lovstva v sedanjosti. Link sem pa že nekajkrat podal.


Prebrala. Že takrat.
Kaj reči? Vsi taki orisi, načrti, strategije so ponavadi krasno napisani. Včasih so tudi sami sebi namen.
Je približno tako kot če bereš LIFE - Projekt Rjavi medved. Super napisano, kar naenkrat se ti vse ostalo, kar se vzporedno dogaja, zdi kot nepotrebno odkrivanje tople vode...itd. -ampak problematika medveda pa še kar traja.
No, resnici na ljubo, vaša strategija je napisana malo bolj na splošno.
Sicer pa, nekje je treba začeti, to je tudi res.
Ne vem kako se lotiti komentiranja. Lahko gremo po točkah, recimo kaj točno je mišljeno s posamezno alinejo...ali pa na konkretnem aktualnem problemu poskušamo ugotoviti, kaj bi kdo lahko napravil. Ok, to zdaj zgleda kot neko pametovanje, ampak neobvezno kramljanje tudi nikamor ne pripelje, ne?!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ] Obišči avtorjevo spletno stran
ScrofaPridružen/-a: 30 Mar 2007 7:52
Prispevkov: 197

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 9:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nemo je napisal/a:
Vendar upam da imamo tu vlogo tudi mi kot "tečna in zoprna" javnost, ki od vas ves čas zahteva "nemogoče". ......

Jaz osebno dvomim v vaš dosedanji prispevek k premiku v mišljenju nekaterih lovcev. Pač še niste dovolj prisotni in tudi "novi" pogledi lovcev, ki so se prvič kot strategija uradno deklarirali ob omenjeni 90letnici niso nastali zardi pritiskov javnosti, temveč zaradi spoznanj lovcev, da je potrebno začeti ravnati drugače.

Nemo je napisal/a:
...
Me pa zanima, HHV, kaj je glavni razlog za praktično izumrtje volkov in drugih zveri pri nas? ...

Na to vprašanje jaz ne bi mogel verodostojno in točno odgovoriti. Še Kryštufek verjetno odgovora ne bi stresel iz rokava. Se pa sigurno prepletata vsaj dva dejavnika, med katerima jaz na prvo mesto postavljam izginevanje primernega življenjskega prostora in potem preganjanje s strani družbe.
Je pa res tudi to, da me zgodovina pretirano ne zanima in se bolj posvečam temu kar bi moralo in bi lahko bilo danes.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ThanaPridružen/-a: 11 Apr 2007 20:24
Prispevkov: 115
Kraj: na Kraškem robu

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 08, 2008 3:05 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.slo-foto.net/galerija_slika-6948.html
...direktno iz narave
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ] Obišči avtorjevo spletno stran
NemoPridružen/-a: 16 Mar 2007 0:01
Prispevkov: 276
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2008 3:10 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

HHV je napisal/a:
Jaz osebno dvomim v vaš dosedanji prispevek k premiku v mišljenju nekaterih lovcev. Pač še niste dovolj prisotni in tudi "novi" pogledi lovcev, ki so se prvič kot strategija uradno deklarirali ob omenjeni 90letnici niso nastali zardi pritiskov javnosti, temveč zaradi spoznanj lovcev, da je potrebno začeti ravnati drugače.

No, tu nisem mislil samo na nasprotnike lova pač pa širšo javnost v kateri ste lovci (vsaj včasih) bili precej slabo zapisani. Celo tako slabo je bilo, da je lovska zveza najela profesionalne agencije za izboljšanmje imageja. Ne rečem da je to bilo odločilno, vendar mislim da je tudi to pomenilo predramitev za marsikaterega lovca in ponovno oceno lastnega poslanstva kot lovca.
HHV je napisal/a:
Je pa res tudi to, da me zgodovina pretirano ne zanima in se bolj posvečam temu kar bi moralo in bi lahko bilo danes.

No, zgodovina je vsekakor pomembna v smislu identificiranja vzrokov in napak v preteklosti, ki jih moramo danes ustrezno odpraviti.
_________________
So hujše grozote, ki jih ljudje počnejo ali izgovori, s katerimi jih opravičujejo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
ScrofaPridružen/-a: 30 Mar 2007 7:52
Prispevkov: 197

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 09, 2008 7:44 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nemo je napisal/a:
No, tu nisem mislil samo na nasprotnike lova pač pa širšo javnost v kateri ste lovci (vsaj včasih) bili precej slabo zapisani. Celo tako slabo je bilo, da je lovska zveza najela profesionalne agencije za izboljšanmje imageja. Ne rečem da je to bilo odločilno, vendar mislim da je tudi to pomenilo predramitev za marsikaterega lovca in ponovno oceno lastnega poslanstva kot lovca.


Očitno je najin "včasih" precej različen. Ne samo časovno, temveč po vsej verjetnosti tudi teritorialno.
Če se povrnem v obdobja, ko ocenjujem, da se je lovstvo začelo naravovarstveno prebujati, se za takrat ne spominjam kakšnih negativnih mnenj v smislu varovanja živali. V smislu nevoščljivosti in strahu pred raznimi politiki in partijci v lovskih uniforma da, to že, v smislu naravovarstva pa nikakor ne.
Naslednja faza nasprotovanj, ki se je pojavila in je še prisotna pa je v krogih nekaterih kmetov, ki so z osamosvojitvijo in porastom kapitalistične zavesti začeli s svojih parcel preganjati vse živo, ne samo lovce.
Seveda pa je bilo v urbanih okoljih malo drugače, čeprav se sam v svojih skoraj petih desetletjih ne spomnim kakšnega izrazitega nasprotovanja. Še največ je bilo odpora do lovcev kot nosilcev uniforme, katere smo v času mojega odraščanja po mestih pljuvali vsevprek.

Kakorkoli že, živimo in ukrepamo danes, ne včeraj.
In kar se tiče danes, imam občutek, da niti javnosti niti samozvanega pučističnega in nezakonitega vodstva lovske zveze še najmanj zanima divjad v smislu varovanja, temveč le v smislu eksploatacije.
Tisti, ki želimo izhod iz te krize morale in življenja smo ali grdo potisnjeni na stran ali pa prepasivni, da bi se nas slišalo in upoštevalo. Preglasujejo nas nespametni egocentrični pogledi neosveščene javnosti in tistih ki na vsem tem vidijo lasten dobiček.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
NemoPridružen/-a: 16 Mar 2007 0:01
Prispevkov: 276
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 11, 2008 2:00 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

HHV je napisal/a:
Očitno je najin "včasih" precej različen. Ne samo časovno, temveč po vsej verjetnosti tudi teritorialno.

Verjetno se res ne razumeva, ampak imaš prav, v bistvu je to res popolnoma nepomembno. Kaj bomo storili v prihodnje je veliko pomembneje.

HHV je napisal/a:
Tisti, ki želimo izhod iz te krize morale in življenja smo ali grdo potisnjeni na stran ali pa prepasivni, da bi se nas slišalo in upoštevalo.

No, naj ti povem da sem imel za časa našega novoletnega družena dolg pogovor z vodilnimi člani Društva in načeloma se strinjajo, da bi bili pripravljeni sodelovati za dobrobit živali z lovci, če bi našli skupne točke. Nekakšen zametek tega je bila že tiskovna konferenca skupaj z dr. Kryštufekom v zvezi z lovom na polhe. In če ne drugega lahko priznamo Društvu da niti slučajno ni pasivno. In si kar predstavljam kako bi izbuljili oči recimo na kmetijskem ministrstvu ko bi dobili kakšen protest, ki bi bil podpisan tako iz strani lovcev kot od Društva. Shocked
Mogoče utopično ampak dejstvo je, da bi se morali čimbolj povezovat, vsaj na posameznih projektih, protestih, izjavah...
_________________
So hujše grozote, ki jih ljudje počnejo ali izgovori, s katerimi jih opravičujejo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Lov
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.18 par HEDONISM