Načrt strani| Povezave
Gradimo  živalim  prijazno  Slovenijo
Domača stran
Teme
Varuh pravic živali
Cerkev in živali
Revija
Mediji
Nakup
Akcije in shodi
Živalim prijazna živila
Forum
O društvu
Naročite se na brezplačne
e-novice društva!
  
Odjava

  Forum
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Pregled zasebnih sporočilPregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Asketsko, ideološko, narcisoidno, ezoterično, meseno...

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Cerkev in živali
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ThanaPridružen/-a: 11 Apr 2007 20:24
Prispevkov: 115
Kraj: na Kraškem robu

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 20, 2007 12:17 pm    Naslov sporočila: Asketsko, ideološko, narcisoidno, ezoterično, meseno... Odgovori s citatom

...vegetarijanstvo.

Vprašanje bralca:
Zadnjič smo se s prijatelji pogovarjali o vegetarijanstvu in krščanstvu. Kakšen je odnos med njima? Sta združljiva ali ne? Ali ni to bolj new age zadeva?

Odgovor:
Po stoletnih pogojih in tradicijah Slovenci nismo mesojedi narod. Še pred štiridesetimi leti smo na štajerskem podeželju jedli meso v nedeljo in za praznik ter le tu in tam med tednom. S tehničnim napredkom in porabniško družbo je nekoč praznične koline zamenjala produkcija mesnih izdelkov. Lačni več nismo, a zdaj nas tepe holesterol. Vegeterijanstvo, ki se razmahne nekako s prihodom demokracije, opozarja na izgubo ravnotežja v prehrani, ki hočeš ali nočeš pomeni tudi izgubo duhovnega ravnotežja. S tega vidika je dobrodošlo, saj zna biti preroško kritično do sodobnega vulgarnega materializma, katerega simbol je prav mesno obilje.

Od puščavskih očetov do modernih molitvenih skupnosti srečujemo krščanske nauke in prakse, ki izključujejo meso. Pri tem je nujno poudariti, da je krščansko vegeterijanstvo asketsko. Ni ideološko (boj za sožitje človeka in živali), ni ezoterično (boj za nove razsežnosti duha in telesa), ni narcisoidno (boj za vitko postavo), temveč je asketsko. Je v skladu s tisto starodavno duhovno prakso, ki ji pravimo post. Post pa ni sam sebi namen. Je tehnika in dinamika, ki pomaga v duhovni rasti in je Bogu v čast.

Kristjan se seveda lahko mesu odpove tudi iz zdravstvenih razlogov, iz razlogov vesti (ne ubijati živali) ali zaradi okusa. Nikakor pa ne sme svojemu vegeterijanstvu pristavljati pomenov, ki ga lahko popeljejo iz okolja krščanskega duhovnega izročila.

Poznamo »favnofilo vegeterijanstvo«, ko vegeterijanec predvsem spoštuje živali. Svetopisemsko izročilo ne nagovarja k vegeterijanstvu iz tovrstnih razlogov, v Novi zavezi je za povrh posebej poudarjeno, da so čiste vse jedi in da je religiozna čistost stvar človekove vesti, ne pa takih ali drugačnih lastnosti neke snovi (prim. Mr 7,14–23). Kljub temu tudi kak kristjan reče, da ne je mesa, ker noče sodelovati pri ubijanju živih bitij. Tako čutenje in mišljenje je odsev povečane zavesti sodobnega človeka o sožitju človeka in narave, zavesti o kozmični vsepovezanosti in je kritičen odgovor na industrijsko družbo. Smo v občutljivem polju vesti, zato Cerkev tako držo dopušča, opozoriti pa je treba, da se v tovrstna razmišljanja z lahkoto pritepejo newagerske ideje o edini energiji, ki prepreda vse in vsakogar, kar pa je že panteizem.

Danes neredko naletimo na narcisoidno vegeterijanstvo, ko je neuživanje mesa predvsem v službi telesnih idealov. Tako požrešnost kot obsedenost z zdravo prehrano sta lahko izraz iste usmerjenosti nase. Požrešnež se baše s čevapčiči, gospa na hujšanju pa z idealizirano samopodobo. Oba sta premočno usmerjena v lastno blaginjo, zato sta oba duhovno vse bolj slepa.

Zanimivo je, da je večina oblik sodobnega vegeterijanstva že uvodoma (ali pa naknadno) duhovno motiviranih. V ezoteričnem vegeterijanstvu vegeterijanec pravi, da prehaja na višjo stopnjo zavedanja. Toda pozor! Tu ni krščanske askeze. Tu ni tehnike, ki pomaga v pogovoru z Bogom. Duhovna motivacija za vegeterijanstvo namreč prihaja iz velikega in raznolikega polja, ki mu pravimo new age – nova doba. Na ezoteričnih sejmih danes naletimo celo na fantastične nauke, češ da je mogoče živeti samo od vode ali celo samo od svetlobe in energije (t. i. pranojedci). Škodljivost ezoteričnega vegeterijanstva je na dlani. Po eni strani se v tovrstnih ponudbah tihotapijo znanstveno nepreverjeni načini prehranjevanja, ki lahko škodijo organizmu, po drugi pa je duhovnost še enkrat krinka za poveličevanje lastnega ega. Končni cilj naprezanja namreč ni nič drugega kot človek sam. Paradoks na koncu je namreč ta: duhovno vegeterijanstvo, ki na oltar postavlja človeka, pozablja pa na Boga, je mesenost, je meseno vegeterijanstvo.
____________________________

PS V zadnji SP Dela je dr. Tine Hribar med drugim rekel, da je več kot očitno, da ljudje (mislil je sicer na analitike političnega dogajanja pri nas) ne berejo Družine Wink Rolling Eyes Cool
In da bi bilo dobro, če bi jo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ] Obišči avtorjevo spletno stran
Tece-Za-VolkoviPridružen/-a: 27 Nov 2007 9:55
Prispevkov: 31

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 20, 2007 1:08 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

>>>Končni cilj naprezanja namreč ni nič drugega kot človek sam. Paradoks na koncu je
>>>namreč ta: duhovno vegeterijanstvo, ki na oltar postavlja človeka, pozablja pa na Boga,
>>>je mesenost, je meseno vegeterijanstvo.

Odlično izhodišče za poglobitev in razčistitev kakšne samolažne ali osladnosti.
Čeprav ne psoega na področje osvoboditve živali pa prinaša vetrove v samo-razmišljanja o sobivanju.

Ampak vendarle...tukaj nekaj manjka.

Če človek ( ne govorim ko to naredi medij, ali ko to človek naredi za medij , ali ko to naredi sistem ali ideologoja ) postavi sebe kot glavni cilj ...a ni to skladno s prijaznim sobivanjem z živalmi. Bistvo je samo to da zasleduje Naravo in Boga. Noben od njiju ne želi od človeka da išče rešitve v paniki, sili, nepomirjeno, divjaško...( ubijanje živali je po tej plati posebno divje, panično stanje, tako meni pri individualcu kot pri insštituciji ).

Instuticionalna panika ( industrija ubijanja, farme, lov oz. jemanje pravice da človek uravnava številčnost drugih vrst v imenu lastne zaščite ) izhaja iz posebnih razmer ki jih je postavila pred določen del človeštva narava: mala ledena doba in pojav mega sesalcev in pomanjkanje zelene in plodovne prehrane.

Vso ostalo paniko bi njene korenine veljalo iskati...blabla...

Torej Bog in Narava ( kakorkoli si kdo to uspe združiti ali locčiti jaz se zase v to sedaj ne bi spuščal ) človeka vedno postavljata pred izziv mirnega delovanja. Izziv pomirjenosti in nestraha...kot tak je potem človek res navidezno sebe psotavil ven iz centra. Ampak da je to možno človek sam sebi mora biti važen. Le to je sedaj razlika: ali v tem deluje panično ali pomirjeno ( panično - sigurno odtujeno se loči - prisiljen se ločiti in videti sovražnika ...). No konec koncev blabla....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
anonPridružen/-a: 05 Apr 2008 15:02
Prispevkov: 18

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 12:37 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vegetarijanstvo je greh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
willyPridružen/-a: 28 Okt 2007 18:29
Prispevkov: 177
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 3:15 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zakaj bi bilo zdravo življenje greh?? mogoče zato ker bi bila potem smrtnost majnša in cerkev nebi imela zaslužka z pogrebi???
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
willyPridružen/-a: 28 Okt 2007 18:29
Prispevkov: 177
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 3:16 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

prav tako pa tebi nobeden ne očita tvojega načina prehranjevanja. od kje ti pravica da ti drugim očitaš način prehranjevanja??? (nisem vegatarijanec)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
anonPridružen/-a: 05 Apr 2008 15:02
Prispevkov: 18

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 06, 2008 3:21 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker je Bog ustvaril človeka tako, da mu najbolj ustreza mešanica rastlinske in živalske hrane, in kakršnokoli odstopanje od tega je neupoštevanje Božje volje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
NemoPridružen/-a: 16 Mar 2007 0:01
Prispevkov: 276
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2008 12:32 am    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spet klobasaš neumnosti. Pa saj smo se že navadili počasi na to. Samo na kratko, ker se mi ne da več časa zgubljat s teboj. Pa pustimo spet te tvoje nesmisle o "božjih voljah" (ko se boš naslednjič spet pogovarjal z bogom ji omeni da jo pozdravljam Smile )
Torej:

1. Mesa človeku ni treba jesti. Brez mesa človekov organizem pridobi vse kar potrebuje za rast in razvoj, v vseh stadijih odraščanja, vključno z nosečnostjo, otroštvom ter doječimi materami.
2. Uživanje mesa organizmu škoduje. Več kot ga vnesemo v organizem, večja je škoda.
3. Človekov prebavni trakt ni prilagojen za uživanje mesa, tako kot je telo mesojedih ali vsejedih živali.

Točki 1 in 2 sta več kot dovolj dokazani z raziskavami, ki vse po pravilu pokažejo, da so tisti, ki ne jedo mesa bolj zdravi kot tisti ki ga jedo, pa če še tako kriviš dejstva. In ne-zdravje ljudi je korelirano s količino mesa, kar dokazuje 2 točko. Točka 3. pa je tudi jasna, prebavni trakt človeka brez izdatne uporabe tehnologije (za sterilizacijo, rezanje, mehčanje in podobne procese) sploh ni sposoben efektivno uživati meso. Lahko mi pa seveda dokažeš nasprotno, in od sedaj naprej ješ izključno surovo, ne narezano/mleto/sterilizirano meso, vključno z izdatno količino surove drobovine, jo daš za jest še kakšni noseči sorodnicii ali kakšnemu dojenčku sorodnika...

Ne vem sicer kaj si mislil pod "najbolj ustreza", predvidevam da "najbolj zdrava", ne pa da je "najbolj všeč", ker potem bi bila ta tvoja izjava še bolj neumna. Vsekakor pa bi zelo težko rekel, da je za človeka najboljše "malo mesa in malo rastlin", v kar ti več kot očitno res veruješ. Res da so v to pred desetletji res verovali (vendar so nekoč mislili tudi da je zemlja ploščata) ampak znanost je dokazala da to danes preprosto ne drži.
_________________
So hujše grozote, ki jih ljudje počnejo ali izgovori, s katerimi jih opravičujejo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
NATAWEPridružen/-a: 09 Mar 2008 21:28
Prispevkov: 37
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 23, 2008 2:55 pm    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

anon je napisal/a:
Ker je Bog ustvaril človeka tako, da mu najbolj ustreza mešanica rastlinske in živalske hrane, in kakršnokoli odstopanje od tega je neupoštevanje Božje volje.Lahko bi ti rekla, da potvarjaš resnico, vendar bom povedala raje brez "olepšav"- LAŽEŠ!


BOŽJA VOLJA JE:

Bog je rekel: »Glejta, dajem vama vse zelenje s semenom, ki raste po vsej zemlji, in vse sadno drevje, katerega sadje nosi seme. Naj vama bo v hrano. (1 Mz 29)


Kako si torej sploh upaš trditi, da je prehranjevanje z mesom Božja volja ???


In pazi kako obračaš njegovo besedo in to kar je ZAPOVEDAL človeku v hrano saj:

»Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel. Resnično, povem vam: Dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla niti ena črka ali ena črtica postave, dokler se vse ne zgodi. Kdor bo torej kršil eno od teh, pa čeprav najmanjših zapovedi in bo tako ljudi učil, bo najmanjši v nebeškem kraljestvu. Kdor pa jih bo izpolnjeval in učil, bo imenovan velik v nebeškem kraljestvu. Kajti povem vam: Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo.« (Mt 5, 17-20)


Ravno tja ne boš prišel, kamor si očitno najbolj želiš! Twisted Evil
_________________
Ko bo posekano zadnje drevo, zastrupljena zadnja reka, ulovljena zadnja riba, takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti!

Bushi no ichigon!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo   Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
UnderEJPridružen/-a: 25 Jul 2011 18:04
Prispevkov: 0

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 27, 2011 1:03 pm    Naslov sporočila: ASISTENTOVA mavrica rumeni Odgovori s citatom

Živali (, pa... po M. Pogačniku: Slovenija) - so na rumeni svetlobi zavesti sveta,
kar predstavlja trebuh Bitja, oziroma...
prilagodljivost (koreninstvo: navzdol), aktivnost (koreninstvo: vodoravno) ter inteligenco (koreninstvo: navzgor).

V blagoslov modremu ravnanju, kljub specifičnim evolucijam in darovom živali delim tu še naslednje sinteze...
Po m. uvidu evolucije zavesti so živali kot izhodi, misli življenja čLOVEškega bitja, pa naj izgledajo kot naše obsedenosti ali presežki! Kot takšne so nam kot "obrambni zid" zoper norosti.
Po trojnosti: so narava svetega duha; um (mental).
Mojstrstvo modrosti jih je imenovalo za čLOVEkove mlajše brate in sestre.
Vključno z mikroskopskimi so predstavnice NEBA sveta, v bistvu: čLOVEkovega raja.
So Delavci: povezovalci, ravnotežje med oranžnim - RASTLINSKIM in zelenim - čLOVEškim kraljestvom!
A, pozor: Nismo modrost, nismo znanje. Smo, ki smo. Eno z UČITELJEM.
Več:
vedenje: www.share-international.net/slo,
npr. svinjsko dobro: http://www.ekovas.si/index.php/component/content/article/1-zadnje/117-pujsi...


Sodelovanju in nenavezanosti...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
UnderEJPridružen/-a: 25 Jul 2011 18:04
Prispevkov: 0

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 27, 2011 1:04 pm    Naslov sporočila: ASISTENTOVA mavrica rumeni Odgovori s citatom

Živali (, pa... po M. Pogačniku: Slovenija) - so na rumeni svetlobi zavesti sveta,
kar predstavlja trebuh Bitja, oziroma...
prilagodljivost (koreninstvo: navzdol), aktivnost (koreninstvo: vodoravno) ter inteligenco (koreninstvo: navzgor).

V blagoslov modremu ravnanju, kljub specifičnim evolucijam in darovom živali delim tu še naslednje sinteze...
Po m. uvidu evolucije zavesti so živali kot izhodi, misli življenja čLOVEškega bitja, pa naj izgledajo kot naše obsedenosti ali presežki! Kot takšne so nam kot "obrambni zid" zoper norosti.
Po trojnosti: so narava svetega duha; um (mental).
Mojstrstvo modrosti jih je imenovalo za čLOVEkove mlajše brate in sestre.
Vključno z mikroskopskimi so predstavnice NEBA sveta, v bistvu: čLOVEkovega raja.
So Delavci: povezovalci, ravnotežje med oranžnim - RASTLINSKIM in zelenim - čLOVEškim kraljestvom!
A, pozor: Nismo modrost, nismo znanje. Smo, ki smo. Eno z UČITELJEM.
Več:
vedenje: www.share-international.net/slo,
npr. svinjsko dobro: http://www.ekovas.si/index.php/component/content/article/1-zadnje/117-pujsi...


Sodelovanju in nenavezanosti...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu -> Cerkev in živali
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.18 par HEDONISM